Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Nostalgie, anekdotes, literatuur en de dingen die voorbij gaan, over Guus Dijkhuizen en Met Pa valt niet te feesten

Donderdag 4 juli 2013

Naschrift: Guus Dijkhuizen overleed in oktober 2013 net na het verschijnen van zijn laatste bundel "Narigheid in Ribfluweel". Na de gebeurtenissen in Frankrijk rond het blad Cahrlie Hebdo werd Gandalf, waarvan Guus de oprichter was, vergeleken met Charlie in de Volkskrant , zie link.)

-----------

Het leven kan mooi zijn. Nog voordat de vergaderingen op de Hogeschool voor de afronding van het jaar moeten beginnen, een goed gesprek. Over vroeger, over boeken, over schrijvers, geheimen en ontboezemingen.

In het petit-cafe van boekhandel Jansen& de Feijter in Velp vindt het gesprek plaats. De boekhandel is de thuishaven en het kloppend centrum van uitgeverij Nieuwe Druk. De afspraak is met Guus Dijkhuizen. Guus schreef al voordat hij kon praten en is inmiddels op leeftijd. Hij is van de generatie Simon Vinkenoog, Remco Campert, Johnny (de Selfkicker) van Doorn en Gerard Reve. Guus leeft, veel van zijn generatiegenoten niet meer.

Guus bereidt me voor in zijn mailtje de dag ervoor: "Wat wel de vrolijkheid ietwat zal drukken is mijn pijn en moeheid, maar als er gelachen moet worden doe ik mee." Met wat doorstappen ben ik er op tijd, voegde hij eraan toe.

Precies een jaar geleden kwam het magnus opum van Dijkhuizen uit. "Met Pa valt niet te feesten." Een boek dat totaal anders was dan zijn voorgaande werk. In "Met Pa valt niet te feesten" vertelt Guus Dijkhuizen zijn verhaal ("'Goed geschreven, robuuste stijl en een indrukwekkend verhaal",  Thomas Verbogt) over zijn jeugd in de oorlog met een vader die NSB'er was. Over de periode die daarna kwam, omzwervingen in Duitse kampen en over de impact die dat alles op een klein jochie had.

Daarvoor schreef Guus korte verhalen en was de man achter het (zoals hij het zelf noemde) sexatirische tijdschrift Gandalf, dat in de jaren zestig voor reuring zorgde.

Guus komt met een stapel a-viertjes. Verhalen. Anekdotes wil ik. Die gaan komen, zegt hij, eerst de rode draad vinden. Niet nodig lijkt mij, die vindt de lezer zelf wel, want de rode draad ben jijzelf! Immers. Dan volgt een prachtig verhaal over ene "Piet" die in werkelijkheid anders heette en dichter en vertaler was en die samen met Guus in Parijs was.

We gaan uit elkaar. Ik naar de Hogeschool om jonge studenten les te geven, en Guus naar zijn atelier/woonruimte om te verbouwen en zijn verhalen vorm te geven. Het is nog vroeg op de dag. Maar die kan al niet meer stuk.

Met Guus valt te feesten! En zo is het.> Guus is de enige Nederlandse schrijver waarvan pantoffels in het Nederlands Letterkundig Museum worden bewaard.
Meer over Guus Dijkhuizen op de site van Nieuwe Druk.

Andere en latere Dagtaken over Guus Dijkhuizen:

https://www.dagtaak.org/2013/09/guus-dijkhuizen-narigheid-in-ribfluweel.html.
https://www.dagtaak.org/2013/10/guus-dijkhuizen-lionel-hampton-flying-home-en-laatste-rustplaats.htmlTrailer "Met Pa valt niet te feesten"


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2