Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Bert Wagendorp, de Mont Ventoux, oude liefdes, nostalgie en vakantiepret

Zaterdag 13 juli 2013

Uit. Het moest. Sommige dingen moeten. Geveinsd als ontspanning, maar eigenlijk een opdracht. Voor de etappe naar de Mont Ventoux morgen moest het gelezen worden.

Ik verblijf deze dagen in een huis waar veel nagedacht wordt. Dat zie je aan alles. Boeken, notitieblokjes, veel drank en uitgesleten plekken op de tapijten die de stenen ondergrond bedekken. Het onderkomen bevindt zich langs de lijn Zutphen-Posbank. De route die Bert (Bartje) Wagendorp rijdt om zich te trainen voor de dodelijke beklimming van de Puist van de Provence.

Het is na weken weer het eerste boek dat ik lees van een andere auteur dan die wijzelf in ons fonds van de uitgeverij hebben. Een verademing. Niet lezen op punten en komma's, maar lezen om het vertier en de gehoopte diepere gedachte.

Ventoux is een reisgids voor vijftigers.Een reisgids voor wielerliefhebbers die ook nog eens een muziekje opzetten. Van Joe Jackson (Real Men) en Elvis Costello (Oliver's Army) tot Lynyrd Skynyrd en Another Brick in the Wall van Pink Floyd. Een reisgids voor tochtjes door het Noord-Hollandse landschap bij Alkmaar, een tocht langs de Rotte, de Eltenberg en de zware beklimming van de Posbank.

Ventoux is een trainingsprogramma voor plattelanders die via de Ballon d'Alsac en de Galibier zich opmaken voor de berg der bergen: de Mont Ventoux.

Maar bovenal is het een oefening in het verleden. De Renner van Krabbé, gedichten van Jan Kal en verliefdheden zoals je die alleen als oudere puber kunt beleven. Is het literatuur? Beklijft dit boek nog na wat jaren? Zijn de zinnen mooi genoeg om ze geïsoleerd van de context nogmaals te herlezen? Voor even doet het er niet toe.

Ik ben weer jong. Ik denk terug aan mijn eerste jeugdliefdes, ik zie mezelf weer door Limburg en de Ardennen fietsen. Ik herinner me weer mijn belofte dat ik voor mijn vijftigste de Ventoux zou beklimmen, verder dan Chalet Reynard dat de overgang markeert van het vervaarlijk steile bos en het rauwe ruwe maanlandschap. De nostalgie van een vijftiger die zijn ogen sluit en geen besef meer heeft van de tijd.

Morgen ga ik me verdiepen in de zware literatuur die in dit huis op nonchalante stapels ligt. Ik heb vakantie. Voor nu leef ik in de roes van het verleden en ga ik me klaarmaken voor een lange zit voor de buis aankomende zondag.

Volgende week weer onze eigen boeken. De eerste zal een verhalenbundel zijn, Hopperiaans, met als laatste verhaal een schokkend relaas wederom over de berg der bergen. Over doping en over lust en bedrog.

Beter kan je de vakantie niet afsluiten.

Dagtaak eerder over de Mont VentouxDeel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2