Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Galibier, Mont-Ventoux Alpe d'Huez en de jongensdroom

Donderdag 21 juli 2011

Niet alleen Wilfried de Jong, tientallen, honderden wellicht duizenden, wie zal het zeggen, mannen stellen een doel: op hun vijftigste kunnen zeggen dat ze de Alpe d'Huez, de Galibier of de grote klassieker, de Mont-Ventoux hebben beklommen. Een jongensdroom.

In de startdorpjes van de grote bergen is het hele jaar door feest. De grootste feesten zijn er echter in de maanden dat de sneeuw is gesmolten en de ski-toeristen plaats hebben gemaakt voor de wielerfanaten. De nieuwste fietsen, prachtige schoentjes, kek helmpje, lichtgewicht bidons en natuurlijk wielerbroeken die het buikje moeten camoufleren. Want, op Wilfried na, zijn de meeste 49-ers er pas weer een paar maanden voor hun vijftigste door hun liefhebbende echtgenoten herinnerd aan hun droomwens. "Schat, nu toch echt beginnen met trainen, weet je nog, wat je altijd zo graag wilde?" Op tijd om de rit te voltooien, te laat om de buik volledig weg te werken.

De Alpe d'Huez ken ik alleen vanuit de auto. Voorzichtig vanuit Le Bourg d'Oisans de eenentwintig bochten, keurig genummerd, met in elke bocht de naam van een winnaar van deze bergetappe, manoeuvrerend om de renners de ruimte te geven om de ideale lijn te laten volgen. Zowel bergop als bergaf.

De Mont-Ventoux is mijn berg. Twee keer op de fiets gezeten richting de top, op weg naar het kale maanlandschap. Een keer vanuit Bedoin en een keer vanuit Sault. Dat maakt in bergetappes nogal wat uit. Klimmen en klimmen is twee. Het startdorp bepaalt mede de heroïek. Vanuit Sault geklommen? Knap hoor, maar dat kan mijn oude schoonmoeder ook. De ware helden starten in Bedoïn. Overigens waren beide keren een poging. Een verkenning. Zonder voorbereiding op te zware toerfietsen. Maar eraan geproefd. Doel: het Chalet Reynard.

Mevrouw Dagtaak in haar eigen ritme, ik vanuit Bedoin bij de eerste bocht nog ruim voor het bos ervandoor. We hadden afgesproken op welk terrasje zij zou wachten op mij als ze besloot om terug te keren. Voor mijn gevoel nog nooit zo goed gefietst. De te zware fiets was alleen maar een voordeel. Waarderende blikken van renners die links en rechts voorbij kwamen en bij geen kon ik aanhaken. Nog ruim voor het Chalet vond ik het welletjes, meer dan 10 kilometer bergop op de heroïsche col was voldoende. Ik stuurde een smsje dat ik terugkwam. Paar slokjes uit de bidon en heerlijk met grote snelheid de andere kant op. Met stomme verbazing zag ik twee bochten daarna mevrouw Dagtaak naast haar fiets staan (zelfde merk en gewicht als die van mij), nog geen paar honderd meter verwijderd van mijn hoogtepunt. Ze stond mijn smsje te lezen. Toen ik langs zoefde hoorde ik nog net: "Ok, dan kom ik er ook aan".

Ik heb nog meer dan een jaar.


Nieuw boek van Bert Wagendorp over de Mont Ventoux
Recensie Dagtaak over Ventoux van Bert Wagendorp:
In de Tour des Ballades :Dimitri Verhulst met zijn lied over de Tour de France
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2