Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Poetin bezoekt Nederland en denkt aan Maxima, Gas en Bloemen

Zaterdag 6 april 2013

De opdracht is eenvoudig: zet uzelf in het middelpunt van deze kaart en loop met uw vinger (of muis) langzaam richting Nederland. Het zal even zoeken zijn, maar Nederland bestaat echt. Projecteer dan in gedachten de landen van Europa op het grote blok dat De Sovjet Unie heette.

Stelt u zich nu eens voor dat u Poetin bent. Weliswaar slechts baas over Rusland, maar zijn invloedsfeer reikt nog steeds en wel degelijk tot ver over de grenzen van het Russisch Rijk alleen. Goed, u bent Poetin, en u gaat op reis naar Nederland. Een dagje. Meer hoeft niet.

U ontmoet Rutte, u ontmoet Samsom en met een beetje mazzel ook nog (net) Koningin Beatrix en (bijna) Koningin Maxima. Dijsselbloem schuift ook nog aan. U bent groot en rijk en vooral machtig. Rutte, Samsom en Dijsselbloem zijn klein en zitten in de problemen.

U begint over cultuur, onze historische banden en wellicht over gas en bloemen. Het piepkleine Nederland, u vindt het een wonder dat u überhaupt heeft kunnen landen op Schiphol, het stipje op de landkaart leek u in eerste instantie nauwelijks groter dan de tuin om uw buitenhuis, het piepkleine Nederland dus piept als een groot land. U wordt geconfronteerd met mensenrechten, met democratische eisen, met normen, moraal en fatsoen. U luistert half en denkt aan het gas, aan grote leiders die u voorgingen, aan de Hermitage in Sint Petersburg, aan Poesjkin, aan Tolstoj, aan het ballet, aan Dostojevski en aan Tsaar Peter de Grote die tijdens een zwerftocht ook Nederland wist te vinden.

U, Poetin de almachtige kan een lach haast niet onderdrukken. Het pak dat Rutte van zijn Balkenende-norm heeft aangeschaft doet armetierig aan. Met Samsom de milieuactivist had u wel raad geweten. Van Dijsselbloem vindt u alleen de laatste lettergreep boeiend, en Maxima..ja, Maxima, de Argentijnse schoonheid kan wel bekoren.

Terwijl de kleine mannen praten over homo-rechten bent u nog vol van Maxima. De inhoud van het gesprek gaat langs u heen. "We hadden door moeten stoten," verwijt U Stalin met terugwerkende kracht in gedachten. Het was immers nog maar een paar muisbeweginkjes verwijderd van de westgrens van het grote Rijk. Het klimaat is gunstig en de mensen zwak.

"Nazdrovje," u proost mee. Willem-Alexander, aankomend vorst van Nederland, glimt van oor tot oor. Alexander, denkt u, waar ken ik die naam toch van?

Dagtaak eerder over Poetin en Gerard Depardieu.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Caroline schreef op Zaterdag 6 april:
Prachtig ...inderdaad een veel groter publiek waardig. Ga 'm linken.

peter schreef op Zaterdag 6 april:
Helemaal mee eens!

gavi schreef op Zaterdag 6 april:
Briljante column.... een veel groter publiek waardig!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2