Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Rusland, het Mekka voor de Fransen, met Gerard Depardieu en Brigitte Bardot voorop, de nieuwe Fellow-travellers

Zondag 6 januari 2013

De Russische president Poetin gaat het druk krijgen. Massaal dreigen Fransen het Russische staatsburgerschap aan te vragen, met Brigitte Bardot en Gerard Depardieu voorop. Het liefst ontvangen zij het gewenste paspoort rechtstreeks uit de handen van de stoere Poetin.

"Rusland is een geweldige democratie," aldus Depardieu die het vreemd vindt dat Fransen die jaarlijks meer dan een miljoen aan belastbaar inkomen hebben meer moeten gaan bijdragen aan de staatskas. Voor Brigitte Bardot ligt het anders. Zij vindt het totaal onacceptabel dat twee olifanten met tuberculose wellicht gedwongen het loodje moeten gaan leggen en dat de Franse overheid daar niets tegen doet. Ook zij ziet in Rusland de nieuwe heilstaat en overweegt Poetin te bellen om daar haar nieuwe onderkomen te vestigen.

Het is niet nieuw. In de jaren dat Rusland nog Sowjet Unie was, en Poetin Stalin heette was het mode onder (vooral) de Franse intellectuelen om zich te scharen achter de doctrine van het land van de beer. Waar de beer toen vooral moordlustig was, is ze nu corrupt en megalomaan. Maar altijd mysterieus, groots en met een grote aantrekkingskracht op vooral mensen die er niet wonen of niet onder lijden. Frappant.
In de jaren van Stalin werden de buitenlanders die zich openlijk uitspraken voor de communistische dictatuur fellow-travellers genoemd.

Gerard en Brigitte zijn de nieuwe fellow-travellers op zoek naar rijkdom en idealen. En waarom ook niet? Waarom zou je in een land blijven waar je toevallig geboren bent? Waarom zou je niet ergens wonen waar het beter vertoeven is. Waar de rijken steeds rijker worden, de armen niets van zich kunnen laten horen, en olifanten vanzelfsprekend alleen met een decreet van Poetin zelf naar de eeuwige jachtvelden gedirigeerd kunnen worden.

Au revoir Brigitte. Bon chance Gerard! Zdrastvoeite!

Welkom in het land waar iedere openlijke kritiek met harde hand wordt neergeslagen. Welkom in het land waar de persvrijheid zich beperkt tot vrijheid van meningsuiting voor eenieder die dezelfde mening heeft als in het Kremlin wordt verkondigd. Welkom in het land waar corruptie een handigheidje is om gunsten te kopen. Welkom. Welkom.

Net als in de jaren van Stalin kan Rusland het goed gebruiken als er door aansprekende westerse rolmodellen steun wordt betuigd. Poetin zal een dezer dagen het gewenste Russische paspoort in Sochi (Olympische Spelen 2014) aan Gerard Depardieu overhandigen.

We hopen dat de miljoenen van Depardieu goed besteed worden. En wat de olifanten van Brigitte Bardot betreft? We hopen op snelle genezing.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hans van Luijn schreef op Zondag 6 januari:
Poetin zal iedere dag voor Obelix een everzwijn schieten denk ik en BB had hij net zoals ik vroeger vast ook boven zijn bed hangen als iets onbereikbaars en nu binnen handbereik, maar wel wat ouder.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2