Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Slechtnieuwsgesprek en de wonderen zijn de wereld nog niet uit

Zaterdag 7 maart 2020
Toen zij zich voorstelde als "zorgcoördinator" had er al een lichtje moeten gaan branden. De uroloog had versterking meegebracht, en niet zomaar iemand!
Een zorgcoördinator wordt van stal gehaald aan het begin van ingewikkelde en langer durende processen, zelden bij een slotgesprek met een borreltje na afloop.
Daarnaast was het gesprek aan het einde van de werkdag gepland. Ik was zijn laatste patiënt van de dag. Alle tijd dus voor een pittig onderhoud waarbij ruimte voor uitloop door emoties al ingecalculeerd is.

De eerste vraag over hoe het met me ging was eerder een opwarmertje dan dat mijn antwoord interessant was. Dat wisten we allemaal. Iedereen heeft zo zijn of haar tactiek voor een slechtnieuwsgesprek. Nog voor ik uitgepraat was over last van lekkage en obstipatie als gevolg van de operatie kwamen de hoge woorden eruit: "Geen goed nieuws," zo begon hij.

In mijn vorig leven heb ik vaak "slechtnieuwsgesprekken" moeten voeren en in een wat recenter vorig leven heb ik die ook geoefend met studenten. Ik merkte dat ik meer op de techniek van zijn gespreksvoering zat te letten dan dat zijn boodschap daadwerkelijk tot me doordrong. Hij deed zijn best, maar was er niet zo goed in. De brave goede arts is een kundig sloper van organen, ingewanden en drainagesystemen. Hij is duidelijk geen prater. Hij slikte en stamelde en probeerde er het beste van te maken: "De wonderen zijn de wereld nog uit" en "statistieken zeggen niet alles, iedereen is een uniek geval" en als klap op de vuurpijl:"ik ben geen oncoloog".

Mijn zoon stelde vragen, mijn dochter notuleerde, mijn vrouw luisterde aandachtig en ik probeerde de man wat duidelijker te laten zijn: "Dus de kankercellen zitten er nog, de operatie heeft dus maar deels zijn doel bereikt?" Zo moest ik het niet zien. Het was niet goed zichtbaar, en zeker niet meetbaar wat er nog zit, maar het is slecht nieuws, de prognose is niet goed en het vervolg zal met de oncoloog besproken moeten worden. We kletsten nog wat door over technische zaken en daarna volgde zijn klamme hand. Het gesprek was hem niet makkelijk gevallen.

De zorgcoördinator regelde afspraken voor volgende week. Eén direct na een multidisciplinair overleg waarin mijn casus zal worden besproken en wat dagen later een gesprek met de oncoloog. Over dat de "wonderen de wereld nog niet uit waren" repte zij niet meer, haar traject was van start gegaan.

Een dag later stond het gespreksverslag online in mijn dossier. Het had de kwalificatie "Slechtnieuwsgesprek" als titel gekregen. Het verslag was duidelijker dan het gesprek.
Over hoe het nu met me gaat, welke impact de urinestoma op mijn dagelijks leven heeft en over wanneer ik mijn dagelijkse werkzaamheden weer volledig kan oppakken, geen woord.

Misschien moet ik daar maar eens zelf een boekje over open gaan doen. Want dat ze voorlopig nog niet van me af zijn, lijkt me duidelijk! De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Hij heeft het zelf gezegd!Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hans schreef op Zaterdag 7 maart:
Hoi Ton, wat kun je alles toch prachtig weergeven maar zo jammer dat het geen fictie is

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2