Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Gisteravond was ik gelukkig, hartzeer twee

Donderdag 11 juli 2019

Gisteravond was ik even gelukkig. Minutenlang.
Het was koel, 't scheen zelfs niet zover hier vandaan gevroren te hebben.
Ik zat hoog, op het dakterras, op één van de hoogste punten van de stad.

Schuin boven mij de sterren van de steelpan. Op ooghoogte de contouren van de Veluwe en de kerk in de buurt nabij. Ik rook, of bedacht ik het me, de lavendel, de koriander en de rozemarijn die ik vorige week  had uitgezet in de bakken op het terras.

Niemand deed me iets. Niemand zag me of hoorde me.

Gisteravond was ik alleen. Hoog boven de stad.
De stilte werd benadrukt door de geluiden van de A50 en de A12 in de verte. Ze maakten de stilte stiller.

Gelukkig en schuldig, gelukkig maar schuldig, of was het andersom. Ik nam niet deel aan het leven. Geen nieuws, geen Jinek, geen mail; en zelfs mijn mobiel had ik twee etages lager op een tafel liggen. Op stil.

Gisteravond was ik even gelukkig. Minutenlang. Tot de onrust kam.

Wat als ik nu gebeld word? De honden uitgelaten moeten worden? Iemand me mist of nodig heeft? Er bestellingen voor boeken komen of een student in nood? Wat als Trump toch Iran de les wil leren of Rutte alsnog de pijp aan Maarten geeft? Wat als de kou op de borst niet goed voor me is, mijn voeten niet goed aarden? Ik heb geen medicatie boven, geen telefoon, de trap is steil en om me heen is het donker, de kaars is maar schijn, en als ik roep hoort niemand me.

Ik stond op. Op de tast naar het luik bij het trapgat en vandaar het licht in. Twee flinke trappen af en een kleine bocht links naar mijn bureau. Naast de laptop de telefoon. Twee schermen straalden licht uit en de derde knipperde. Er was tweemaal gebeld. Ik was aan zet bij een partij schaak waarbij ik gewonnen stond en op de ander sloot Eva net met veel gelach en plezier haar programma af. Mijn hart bonsde en mijn borst deed pijn; ik nam een pil. Dat hielp.

Ik had niet naar boven moeten gaan. Geen sterren moeten kijken, geen koelte moeten opzoeken of de stilte de stilte laten zijn. Blijven zitten waar je zit en het leven tot je nemen werkt toch het best.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Carline Nelissen schreef op Zondag 14 juli:
Hoi Ton, wat een intense beleving! Ik vind jouw conclusie te somber. Wellicht vind je dat over een tijdje zelf ook omdat het dan beter met je gaat?

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2