Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Aanhoudende droogte en de vluchtelingencrisis in de Achterhoek

Donderdag 26 juli 2018

Door de nu al maandenlange aanhoudende droogte in de Achterhoek dreigt het conflict tussen de stedelingen en de lokale boerenbevolking steeds verder uit de hand te lopen.


clans
Het voedsel- en watertekort , met name in de wat grotere steden Zutphen en Doetinchem  is dusdanig dat de ‘stadsen’ die aanvankelijk op eigen houtje op rooftocht gingen op zoek naar eten en waterputten, dit steeds vaker in georganiseerd verband doen. Gewapende bendes trekken er ’s nachts op uit om hun clans voor enkele dagen van de noodzakelijke levensbehoeften te voorzien.  De lokale autoriteiten staan machteloos en zijn buiten schot gezet door de clanhoofden.

kinderen van de rekening
Zuid Achterhoek (met grootste stad Doetinchem) en Noord Achterhoek (met de belangrijkste kernen Zutphen en Lochem) dreigen zich af te scheiden.  Met name de bevolking in het middengebied (Hengelo, Ruurlo tot de Duitse grens net boven Winterswijk) lijkt het kind van de rekening te worden.
Door de aanhoudende strooptochten en  het geweld van de clans, zowel die uit het zuiden als uit het noorden, zijn hele dorpen op de vlucht geslagen.

gelukszoekers
Omdat volgens de Duitse autoriteiten er geen officiële oorlogssituatie is in het oostelijke deel van het Koninkrijk der Nederlanden blijven de grenzen gesloten. De enkelingen die erin slagen toch de grens over te komen, worden gezien als gelukszoekers en regelrecht teruggestuurd de ellende in. Ook westwaarts kunnen de Achterhoekers geen kant op.

opvang in eigen regio
De autoriteiten van Deventer, Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen hebben de gelederen gesloten en zien de hongerigen uit het oosten liever gaan dan komen. Opvang in de eigen regio, is het motto.
De vier gemeenten hebben wel geld beschikbaar gesteld voor een vluchtelingenkamp nabij Bronkhorst.
De waaghalzen die met bootjes de IJssel proberen over te steken worden door de Groot Gelderse patrouilles aangehouden en teruggestuurd.

internationale hulp
Brede internationale hulp lijkt vooralsnog ver te zoeken. "Het klimaat is niet erg gunstig" aldus een woordvoerder van de Europese Unie. "Er wordt geprobeerd een deal met Luxemburg te sluiten voor de opvang. De regio rondom Rosport zou tegen forse betaling wel Achterhoekers willen opnemen. "Ze dienen zich dan wel aan te passen aan onze waarden en normen," aldus Herr Wollbrau van Gemeentebelangen. Een verbod op beugelflesjes wordt overwogen.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Joost schreef op Vrijdag 27 juli:
"Je suis un Achterhoeker" of beter: "Ich bin ein Achterhoeker"! Hulde Dagtaak, dit maakt veel duidelijk.

Irene schreef op Vrijdag 27 juli:
Maakt Wollbrau hier nu een punt of niet? Hij overweegt nog net geen inburgeringscursus om het Luxamburgs eigen te maken.

Peter schreef op Vrijdag 27 juli:
Op deze manier komt het probleem hoe we met vluchtelingen omgaan wel akelig dichtbij

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2