Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Kim, Donald en de overwinning van de Zware Jongens oftewel Hoe de redelijkheid verliest

Dinsdag 12 juni 2018

We hebben ons vergist. We hebben ons drastisch vergist. Op alle fronten. We geloofden in liefde, redelijkheid, fatsoen, respect en mededogen. Normen en waarden, moraal en moreel.

"We" zijn wij. Mensen met een fout zelfbeeld. Mensen die geloofden in integriteit in plaats van spierballen, liefde in plaats van haat, dialoog in plaats van monoloog, vrouwen en mannen, samen in plaats van alleen.

We hadden het fout.

De wereld wordt geregeerd door mannen met ballen. Hoe harder de ballen hoe minder de toon ertoe doet. We hebben er kennelijk behoefte aan. Iedere generatie krijgt wat hij of zij verdient. Respect dwing je af met beledigen, dreigen, leugens en bedrog. De Nobelprijs voor de Vrede is op het nippertje voorbij gegaan aan Poetin; Trump en Kim zijn nu de kandidaten. Vrede is vechten. En wij kijken toe.

Heel lang hebben we in Nederland en zelfs in Europa gedacht dat we ertoe doen. Dat onze normen en waarden verheven zijn boven die van de rest van de wereld. Dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat het verlichtingsdenken ook de rest van de Wereld zou bereiken. Waar we niet arrogant wilden lijken, waren we dat wel. De arrogantie van het gelijk.

Ook op kleine schaal, in ons Kwik Kwek en Kwak Nederland, worden de redelijken langzamerhand ingehaald door de rechtlijnigen. Liegend Rechts wint het steeds meer van aarzelend Links. Haat wint het van Liefde. Onzin van zin.

Tijd voor de witte vlag? Geven ons we over.? Gaan we mee in de strijd die kennelijk loont? Gaan we alles bij elkaar liegen en bedriegen wat maar mogelijk is? Wantrouwen in plaats van vertrouwen en allen voor een in plaats van een voor allen?

Of laten we ons toch niet in de luren leggen en blijven we strijden, al is het maar op de kleinst mogelijke schaal binnen ons gezin, relatie, werk, partij  of wat dan ook om fatsoen, liefde en respect boven alles te stellen?Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Marco schreef op Donderdag 14 juni:
Ik doe met je mee Roos!

Roos schreef op Woensdag 13 juni:
Ik zal blijven geloven in de liefde en strijden tot ik er, al dan niet moegestreden, bij neerval. Let love rule!

Ad schreef op Woensdag 13 juni:
blijven strijden met de overtuiging dat het zo hoort en dus absoluut niet arrogant is!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2