Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Normen, Waarden, het Grote Gelijk van Schippers en Rutte

Donderdag 15 september 2016

"Pleurt op"! "Onze cultuur is een stuk beter dan alle andere die ik ken." De kopmannen van de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) spreken. Kopmannen. Schippers en Rutte. Het is opgetekend, bewaard en onthouden.

"Onze cultuur"  Wie of wat bedoelt Kopman Schippers? De cultuur van Hillegersberg, Bloemendaal, Bussum, Amsterdam Zuid, de Grachtengordel of bedoelt ze Klarendal, de Schilderswijk, de Rivierenwijk, Crabbehof of Woensel West? Gaat het om Wassenaar, de Paasberg of Bloemendaal of eerder om Meezenbroek, Crooswijk of Nieuwland?

"Onze cultuur." Kopman Schippers weet wat ze bedoelt. Ze bedoelt de cultuur van inwoners van Uithoek Holland die zoveel luxe en vrijheid hebben en ondervinden dat ze zich de vrijheid kunnen permitteren om zich geen bal aan te trekken van andersdenkenden; immers: die komen ze niet tegen.

Natuurlijk: onze cultuur is ook beter. Alles wat net of geen cultuur was, was al wegbezuinigd door Kopman Halbe Zijlstra. Alleen het neusje van de zalm is overgebleven. We zullen daar nog decennialang de vruchten van plukken.

Maar bedoelt Kopman Schippers dat ook? Of bedoelt ze dat Fransozen, Duitsers, Engelsen of Spanjolen het hier verzieken? Of erger nog: Turken, Marokkanen, Syriërs, IJslanders, Russen en Polen?  Of bedoelt ze toch stiekem dat de oude garde van Staphorst, Volendam, Veenendaal, Tholen, Urk en Lunteren hier hun beste tijd gehad hebben? Of Beerta: ook erg!

"Pleurt op Schippers!" zou ik willen zeggen, in lijn met Rutte. Als het U hier niet bevalt, dan gaat u maar weg. "Onze cultuur" leeft en beeft, is continu in beweging en dat al eeuwenlang. Onze cultuur wordt vormgegeven door zowel Hillegersberg als Crooswijk, Paasberg als Klarendal en de Bijlmer evenzo als Amsterdam Zuid. U zaait angst en onbegrip. U zaait verdeeldheid en verderf; maar erger nog: U maakt uzelf en ons allen belachelijk. De cultuur zijn wij; en uw cultuur is de onze niet.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Ank schreef op Woensdag 12 oktober:
Ja wie in een glazen huisje zit enz. Makkelijk oordelen als je goed zit in het pluche. Goed geschreven

Ad de Jongh schreef op Dinsdag 20 september:
recht uit mijn hart, geweldig geschreven

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2