Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.



Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zomergasten Abou Jahjah, De Bezige Bij en de andere kant van de wereld

Maandag 1 augustus 2016

Na op zondagmiddag twee uur de livestream te hebben bekeken van namen oproepende Turken in Keulen die Erdogan een toffe peer vinden, verheugde ik me enorm op de uitzending van Zomergasten dat zeker en vast een rel zou gaan veroorzaken. Dreigend verbod op de uitzending, opzeggingen bij de VPRO, weglopende auteurs bij De Bezige Bij,  en een tijdlijn op Twitter die al uren voor aanvang mooi in kampen was verdeeld. Zin An!

Abou Jahjah was te gast om zijn boek (verschijnt 10 oktober, zo benadrukte hij om de zoveel fragmenten) te promoten en ons deelgenoot te maken van zijn aanstootgevende ideeën.
Het was een teleurstellende avond; boeiend, interessante fragmenten, toetje met Brel, mooie keuze voor de nachtfilm en twee heren die geen moment verveelden. Net zo braaf als de Turken in de Keulen. Zocht je sensatie, dan zat je mis.
Wilde je echter wat leren van een allochtoon die op een andere manier tegen het Westen aankijkt dan wat wij comfortabel vinden, dan was het de moeite waard en soms zelfs smullen geblazen.

Abou Jahjah legde ons nog eens haarfijn uit hoe logisch zijn standpunt ten opzichte van de kolonisatiedrift van Israël in de ogen van een Libanees is ("Ze pleegden genocide" en "Zionisme is een racistische ideologie") Hij vertelde tussen neus en lippen dat "wij" in het Westen nu eindelijk deel uit maken van de wereld, en ja, dat heeft zo zijn moeilijke kanten. Hij schroomde niet om af en toe nuances aan te brengen en bleef kalm en vriendelijk toen hem even het vuur aan de schenen werd gelegd door Thomas Erdbrink. Een wolf in schaapskleren werd hij op Twitter genoemd. Twitter kent een eigen publiek dat zich hult achter schuilnamen en wie het hardst schreeuwt krijgt de punten. Ik heb noch een wolf noch schaapskleren gezien, maar een open gesprek bekeken, ondersteund met fragmenten die tot nadenken stemden en de wereld soms vanuit een andere kant lieten zien dan wat wij gewend zijn. Je moet er maar tegen kunnen.

Ach, en dat Abou Jahjah dan nog iedereen inpakt door zijn avond te besluiten met Brel, ach.... , maar dat zal Durlacher Jessica, De Winter Leon, Barend Frits, en al die anderen die op voorhand bang waren dat hun eigen gelijk onderuit gehaald zou gaan worden al ontgaan zijn. Het was al laat, en dan dansen de wolven.



Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

selma enker schreef op Zondag 7 augustus:
Ik dacht dat het zionisme was ontstaan als reactie op racisme. M.n. de Dreyfus-affaire in Frankrijk, waarna Herzl zijn Der Judenstaat schreef. Ik dacht dat een conflict om land, zoals in Israël/Palestina, iets anders was dan volkerenmoord, zoals ook tegenwoordig nog gebeurt in de wereld, maar waar je weinig van hoort. Ik lijk me tegenwoordig toch zo vaak te vergissen met mijn historische kennis.

peter schreef op Dinsdag 2 augustus:
Hulde, uitstekend verwoord! "Hij vertelde tussen neus en lippen dat "wij" in het Westen nu eindelijk deel uit maken van de wereld, en ja, dat heeft zo zijn moeilijke kanten."

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel Soerabaja



Na Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)




Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.



Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)



Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2