Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Prinsesjes huilen niet van Heidi Hassenmuller over seksueel misbruik. Uitgelicht

Dinsdag 24 maart 2015


Eerder verschenen op Dagtaak, vandaag uitgelicht:

NBD/Biblion over Prinsesjes: "Vlot leesbaar, goed opgebouwd verhaal, dat het stilzwijgen kan verbreken van mensen die in soortgelijke schijnbaar uitzichtloze situatie zitten. Confronterend, aangrijpend, schokkend."Twee jaar geleden publiceerde Heidi Hassenmüller haar verhaal over seksueel misbruik bij Nieuwe Druk. Dit boek is eerder verschenen in Duitsland en onder andere Polen en Frankrijk en heeft veel stof doen opwaaien. Op verzoek geeft Heidi Hassenmüller lezingen en inleidingen over het thema.

De eerste ontmoeting met haar was ook op een vrijdag, de 13e:

Ze kwam binnen met de Duitse, Frans en Poolse uitgave. "Dit is een van mijn boeken die ik in Nederland wil uitgeven."

Heidi Hassenmüller is een statige, vriendelijke Duitse vrouw. Ze woont sinds 1974, waarom toch altijd weer dat jaartal, in Nederland. "Het is het verhaal van mijn jeugd die ik niet heb gehad." Heidi, in het boek Gabi, is gedurende vele jaren door haar stiefvader seksueel misbruikt. Van haar zesde tot haar achttiende. "Ik heb het boek geschreven voor alle meisjes, jongens, vrouwen en mannen die in dezelfde schijnbaar uitzichtloze situatie zijn."

Dezelfde avond lig ik met twee boeken in bed. Het Duitse origineel en de Poolse vertaling. Ik lees Pools en dat helpt me om de passages die in het Duits niet geheel tot me doordringen alsnog helder te krijgen. Het is helder. We gaan aan de slag.

Als ik haar de volgende dag bel vergis ik me. Ik noem haar Gabi. Ze vergeeft me. We hebben nadien nog vele gesprekken gehad, niet alleen over het uitgeven van het boek, maar ook en vooral over de impact van seksueel misbruik, het bewust en onbewust falen van de omgeving om alert te zijn en de signalen van misbruik op te pakken. Over leerkrachten, artsen en familie. Over de eenzaamheid van "je geheim". Over schuld en schuldgevoel. Over verjaringstermijnen en hoe het boek in Duitsland en Frankrijk er voor heeft gezorgd dat er een maatschappelijke discussie over verjaring van seksueel misbruik op gang is gekomen. Dat het op vele Duitse scholen jarenlang verplicht op de literatuurlijst stond.

We zijn het aangegaan. Het boek is inmiddels klaar en overal verkrijgbaar.

"Dit is een boek dat je stamelend leest, wat komt door de manier van vertellen van Heidi Hassenmuller," schrijft Thomas Verbogt in het voorwoord, "die is helder en intens tegelijk. En onontkoombaar." Hij besluit: "Dit confronterende boek moet ons waakzamer maken."


Het boek is overal bestelbaar, ook rechtstreeks bij de uitgever: Nieuwe Druk

Andere boeken van Heidi Hassenmüller verschenen in het Nederlands: Overpeinzingen
De Adem van Boeddha

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Joke Koenen schreef op Woensdag 29 mei:
Samen met mijn collega bij Rijn IJssel Lisette van Straaten hebben we georganiseerd dat alle deelnemers aan de trainingen door het AMK (advies en meldpunt kindermishandeling) dit boekje van Rijn IJssel kregen. We hebben gevraagd om het na lezing door te geven.

heidi schreef op Donderdag 11 oktober:
ik kom net weer van lezingen terug en ik begrijp echt niet hoezo niet jeder rechtschapen Nederlander op de barrikaden gaat als het de cijfers over seksueel misbruik hoort. Hoe erg het is heb ik in mijn boek beschreven. Maar zelfs mijn huisarts vertelde me, dat velen er niet over willen praten. Waarom niet? Het eigen verleden of met "zoiets" niet te maken hebben? Wie niet helpt is volgens mij mee schuld.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2