Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Raif Badawi, stokslagen en de blogger des vaderlands op het blogbal

Zondag 18 januari 2015

Het is bal binnenkort. Alle bloggers verzamelen zich om onder elkaar uit te maken wie de "Blogger des Vaderlands" zal zijn. Nederland blogt! En hoe!

De winnaar zal vanaf het Rokin in Amsterdam met een lang touw naar de Dam gesleept worden, alwaar hij onder publieke belangstelling de eerste 50 (vijftig!) stokslagen zal ondergaan. Tweewekelijks zal dit ritueel herhaald worden. Bloggers, maakt uw borst maar nat! Totdat er duizend stokslagen op de armen, benen, borst, gezicht en genitaliën van de Winnaar zijn gevallen.

Wij allen, toekijkende verliezers, kijken en tellen mee. Trots op de winnaar en trots op de vrijheid van ons toetsenbord. Symboliek noemen we het. Veilig en beschermd door wetten, moties, moraal, moreel, gesundes Volksempfinden, logica en de Franse Revolutie tikken we onze letters, woorden en zinnen.  Internationale Solidariteit, Verworpenen der Aarde en Wie niet Springt die is Gek.

Op een kwart dag vliegen afstand vindt het plaats. Raif Badawi, een jonge Saoedische blogger, hemelhoog geprezen door vriend en helslaag verworpen door vijand wordt het plein opgesleurd. De beul pakt zijn stok. Onder toeziend oog van velen begint hij met het ranselen. Botten breken en bloed vloeit. In de naam van Allah. Koenders, onze pasgeboren minister van Buitenlandse Zaken laat weten dat publiekelijk protest niet zinvol is, diplomatie is het antwoord. Raif is het niet eens met het Saoedische beleid en dat schrijft hij op, in algemeen beschaafd Arabisch.

De eerste 50 stokslagen zijn gevallen. Om de twee weken een nieuwe serie van 50 totdat de 1000 zijn geteld. Telt u mee. Minstens 15 minuten stilte graag, elke seconde telt.....

Een arts laat weten dat de volgende serie van vijftig uitgesteld moet worden omdat Raif onvoldoende hersteld is van de eerste serie. De Saoedische Koning Abdullah laat weten de zaak te herzien en opnieuw voor te leggen aan het hooggerechtshof. Koenders bidt in stilte tot de Roomse God: wellicht helpt dat meer dan diplomatie en behoedt dat voor gezichtsverlies.

Over een maand of twee vindt de verkiezing plaats van de Blogger des Vaderlands. Het Rokin is sleepvrij, de Dam is ingericht. De winnaar mag een dagje, op kosten van de Staat, vertaald in het Arabisch, zijn woorden aan de Wereld verkondigen.

Eerlijk is braaf... wie niet durft maakt geen kans!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Peter43 schreef op Zondag 15 februari:
Op naar de finale van de Blogger des Vaderlands!

David schreef op Woensdag 4 februari:
tjah

Rob Alberts schreef op Dinsdag 20 januari:
Zo blijft het in alle windstreken misgaan. Wanneer komt er menselijkheid op Aarde? Bezorgde groet,

Louise schreef op Zondag 18 januari:
In ons (vrije) land. kan je schrijven. Maar elders kost het je leven. Goed weergegeven Dagtaak!Wel heftig....

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2