Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Vies, Vuig en Vol van Veendam naar Amsterdam en vv

Zaterdag 2 augustus 2014

Amsterdam is goor, bemodderd, besmeurd, groezelig, modderig, morsig, obsceen, onfris, ongewassen, onrein, onzindelijk, schunnig, slobberig, slonzig, smerig, smoezelig, vervuild, verwaarloosd.

Amsterdam is akelig, boosaardig, doortrapt, fielterig, geniepig, honds, krenkend, kwetsend, laag, laag-bij-de-gronds, laaghartig, min, onedel, oneerlijk, ploerterig, ploertig, schofterig, schurkachtig, slecht, smerig, snood, trouweloos, vals, verachtelijk, verraderlijk, vilein, vinnig, vuig, vuil, wreed

En: Amsterdam is vol.

Althans, zo omschrijft de directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes de stad. Hij moet een bloedhekel aan Amsterdam hebben en ook aan toeristen. Die doen maar raak: fietsen als idioten door de Spiegelstraat, logeren in ondermaatse hotels, kijken de ogen uit naar prostituees, en kopen op straat jointjes. 't Is te gek voor woorden! Vol is vol. Kiezen of delen: of de Amsterdammers de stad uit, of de toeristen. Maar er is geen plek genoeg voor beide groepen; en zo is dat!

Het mooiste zou natuurlijk zijn als Amsterdam een groot openluchtmuseum wordt. Toegangspoorten bij de Arena, bij Schiphol en eentje net voor het pontje in Noord. Alleen brave en nette Amsterdammers mogen als figuranten door de stad banjeren, de hoertjes zijn opblaaspoppen en straatvuil wordt geregisseerd verspreid door mensen die daarvoor zijn opgeleid. De toeristen wordt de fiets afgepakt en in ruil daarvoor krijgen ze een prachtige OV-chipkaart die toegang geeft tot alle lijnen met als eindbestemming: het William Pijbes Huis (voorheen Rijksmuseum).

"Vuig, vies en vol," was getekend Pijbes.
Ja. Amsterdam is vies. Maar zo goor als Amsterdam was toen Rembrandt er schilderde is het er gelukkig niet meer. Amsterdam is vuig. Ja, hoe trots zou Pijbes niet zijn om een zaal in te kunnen richten met vuige Amsterdamse kunstenaars. Amsterdam is vol. Ja, veel te vol, en vooral bij de toegangspoorten bij het Rijksmuseum door snobistische toeristen die zich wandelend of fietsend vanuit de Rosse buurt, via de Spiegelstraat, met een flinke joint op, richting Rijksmuseum bewegen.

Er is natuurlijk nog een derde optie. Laat Wim Pijbes lekker het stedelijk Veenmuseum in Veendam (zijn geboorteplaats) gaan bestieren en de boel aan Van der Laan overlaten. Veendam is mooi, schoon, rustig en leeg. Het plaatselijk voetbalstadion ( "De Lange Leegte") biedt plaats genoeg aan alles wat Pijbes mooi vindt. Het enige nare aan Veendam is dat het er altijd stinkt. Naar verrotte natuur.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Ad schreef op Dinsdag 5 augustus:
heerlijke reactie Pijbes voor Veendam Oke!

Louise schreef op Zaterdag 2 augustus:
Wat een gore, bemodderde, besmeurde, groezelige, modderige, morsige, obscene, onfrisse, ongewassene, onreine, onzindelijke, schunnige, slobberige, slonzige, smerige, smoezelige, vervuilde, verwaarloosde Dagtaak is dit!!!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2