Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Huub Klinkenberg, Bewustworden, een gastcolumn over het Goddelijk Plan, de Bron en Al Wat Is, opdat we het snappen.

Donderdag 14 augustus 2014Twee maanden geleden is bij uitgeverij Nieuwe Druk het boek Bewustworden van Huub Klinkenberg verschenen.
Dagtaak kreeg van een lezer onderstaand schrijven binnen. Omdat het een Dagtaak waard is, wordt de tekst integraal opgenomen:


Voor de mensen die het ook niet snappen, het Levensplan, de Dood , de Bron en Bewustworden!


Zondagochtend, koffie, een goed boek, alleen in huis en mijn gedachten dwalen af. De puzzelstukjes beginnen langzaam te vallen.

Ik ben opgegroeid in een gezin met liefdevolle ouders. Broodje nuchter. En zo leerde ik: spiritualiteit is voor zweverige types. Er is niets tussen hemel en aarde. We hebben geen doel of missie. We leven gewoon en dan gaan we dood. Dood is dood, einde, klaar. Oja, en dood is eng. Doodeng zeg maar.

Een aantal jaar geleden besloot ik op onderzoek uit te gaan. Ik sloeg een intensief pad in van rouwhulp, stervensbegeleiding en dood. De uitslag was voor mij helder: de dood is niet eng. De dood kan zelfs heel mooi zijn. Sterker nog; de dood hoort bij het leven. Want dood gaan we allemaal.

Wanneer en hoe dat weten we niet, maar dat we doodgaan is zeker. We gaan dood als ons levensplan ten einde is. En het mooie is… dan mogen we misschien gewoon nog een keer. Tenminste, dat is waar ik ondertussen in geloof. Net zolang tot we het begrepen hebben en kunnen accepteren dat we dingen doen die niet altijd even slim zijn. Zodat we kunnen vertrouwen en vergeven en onvoorwaardelijk kunnen liefhebben. En weer terugkomen daar waar het ooit begon, bij De Bron. Of zoals Huub Klinkenberg het ook wel noemt “Al Wat Is”.

Ik pak mijn boek en lees verder, laatste hoofdstuk: ‘Sterven’, hoe kan het ook anders.

Het boek heeft mij doen ontwaken. Geen moeilijke beschrijvingen, maar gewoon een boek waar iemand mijn taal spreekt.
Er is wel degelijk een doel of een levensplan, beweert Huub Klinkenberg. Ik had het kunnen weten! Ik heb het van jongs af aan gevoeld en geloofd. Ik moest me er alleen nog van Bewustworden. Het levensplan is samengesteld juist omdat we het niet snappen. U niet, ik niet, Huub niet, wij allemaal niet. Maar dat geeft dus niet, dat is onvermogen.

Zondagochtend, mijn boek is uit. Ik sla het zachtjes dicht, jeetje ... wat een inzichten. Nu nog toepassen. Integreren in mijn levensplan, dat wordt nog een hele uitdaging!

(gastcolumn)
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

van Amerongen schreef op Maandag 26 september:
Aardige tekst, maar ik kan me meer vinden in de recensie van spiritualiteit.blog.nl, zoals te vinden op de site van Nieuwe Druk : "Er zijn weinig auteurs die een min of meer compleet spiritueel wereldbeeld handzaam weten samen te vatten. Huub Klinkenberg is hierop een uitzondering. Leunend op theosofische ideeën en een grote kennis van spirituele literatuur komt hij tot een synthese van spirituele inzichten." Boek heeft inmiddels een waardevolle plek op mijn leestafel.

Irene schreef op Maandag 26 september:
Graag mijn dank aan Dhr. Klinkenberg voor dit bijzondere boek!

mariske schreef op Zondag 28 december:
Mooi boek. Verhelderend en geeft inzicht in veel zaken. Een aanrader wat mij betreft.

Femke schreef op Maandag 7 juli:
Column en reacties op Bol hebben me nieuwsgierig gemaakt. Boek zojuist besteld, leuk!

heidi hassenmuller schreef op Zondag 6 juli:
waarom is ernou over zo een bekangrijk boek geen presentatie? Ontbreekt het bewustworden, dat je voor een boek ook een beetje "lekker" gemaakt moet worden?

Nieuwe Druk schreef op Woensdag 2 juli:
Het is in elk geval rechtstreeks via de site bestellen: http://www.nieuwedruk.nl/boeken.php?boek=Bewustworden Het boek is leverbaar via elke boekhandel in Nederland Peter

peter schreef op Woensdag 2 juli:
Is het boek overal verkrijgbaar?

leo schreef op Woensdag 2 juli:
Eindelijk een boek waardoor ik zowel Blavatski als Bailey beter begrijp! en aanrader.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2