Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Schande, schaamte, gene en triestheid. Een weekje Nederland, ja gezellig

Zondag 30 maart 2014

Afgelopen week waren de dagen te kort voor een Dagtaak. Meerdere malen heb ik een opzet gemaakt, de thema's lagen voor het oprapen. Echter, de schaamte en de schande, de gêne en het gemoed, en zelfs de twijfel en de tranen speelden mij parten.

Ik heb alles wat ik heb geschreven gewist. Uit mijn blote hoofd:

Het filmpje van een Marokkaanse jongen die op zijn basisschool geconfronteerd wordt met "minder-minder"- roepende klasgenootjes; een Rutte die op het jeugdjournaal de kinderen in het land gerust wil stellen; en daarop een twitterende PVV-er die doodleuk schrijft: "Nou, mijn kinderen zijn nog niet gerustgesteld."

Premier Rutte die, op vragen van de internationale pers over de status van ons sinterklaasfeest, aangeeft dat het allemaal niet zo erg is met de Zwarte Pieten: immers, hij had vernomen dat ze op de Antillen blij zijn dat ze zich niet hoeven te schminken als ze Zwarte Piet willen zijn.

Een Fred Teeven die met een blauw oog tegen zijn zin in aan moet kondigen dat Volkert van der Graaf vrijkomt. Dat half Nederland al klaar staat om Volkert te lynchen en dat we nog maar een paar stapjes verwijderd zijn van het middeleeuwse Oog om Oog, Tand om Tand.

Inderdaad maar een paar stapjes: nog geen paar dagen later schiet een vrouw van een juwelierszaak twee overvallers neer en dood. De roep om deze vrouw een heldenstatus te geven is groot. Was het niet eerder onze premier die een paar jaar geleden al aangaf dat we ons allen moeten verdedigen tegen criminelen?

En als klap op de vuurpijl de heer Wilders vanochtend zelf die openlijk aan Premier Rutte vraagt of deze niet naar het jeugdjournaal moet gaan om de kinderen van de juweliersfamilie toe te spreken.

Een misselijkmakende week.

Volgens Obama valt het allemaal reuze mee. Hij vindt Nederland een uitermate "Gezellig" land. Hij wel.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

heidi hassenmuller schreef op Zondag 30 maart:
Obama zag Nederland uit de verte, dus wat is zijn politieke uitspraakt waard? En ik zou ook schieten, als ik dan een wapen had, als men mijn zaak zou overvallen. Wie zegt, dat ze de mannen wou doden? Geen heldin maar wel een vrouw, die zich verdedigt en dat mag. Slachtoffer te zijn voelt niet fijn ook dat is empathie!

Wiert van der Veen schreef op Zondag 30 maart:
De tijd van schaamte is bij mij al lang voorbij. Ik ben woendend op dei PVV kliek. Cordon sanitaire om deze handel. Geen tijd voor schamen meer; weg met deze handel! Het land uit, maakt mij niet waarheen, als het maar ver is.

ageeth schreef op Zondag 30 maart:
Hoi Ton, het niet is niet alleen de politiek of een individu, er is veel meer. Vanmorgen was een geweldige schrijfster bij BOEKEN, Joke Hermsen. Ik heb met open mond geluisterd naar haar betoog. Zij had het o.a. over de individualisering. Ze had het over dat o.a. cynisme en ironie niet onze blikken verruimen. Ze heeft er een prachtig boek geschreven KAROS. Wat een inzichtelijke vrouw. Ik denk dat we moeten proberen om Wilders niet nog meer aandacht te geven, of de barricade op om hem uit de politiek te krijgen of negeren. Kies voor je eigen energie die je er aan wilt besteden. Groet...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2