Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De grote enge blonde man, nooit, nooit, nooit en de speech van Wilders in Den Haag

Donderdag 20 maart 2014

Ik ben misselijk. En de dag moet nog beginnen. Met mijn stomme hoofd heb ik vanmorgen een filmpje gezien van een grote blonde enge man. De man stond op een podium. Hij hitste het publiek op. Om te scanderen. Hij deed dat door vragen te stellen. Niet meer en niet minder.

Hij genoot ervan. Hij genoot zichtbaar dat het publiek, zijn publiek, dat scandeerde wat hij wilde horen. De eerste vraag ging over de wenselijkheid van meer of minder Marokkanen in Den Haag. Het antwoord verraste hem niet. "Minder, minder, minder," klonk het uit de kelen. "Dan gaan we dat regelen," antwoordde de blonde enge man.

Het filmpje was mij gisterenavond ontgaan. Ik was in slaap gevallen en werd wakker bij het slotdebat waar de grote enge blonde man ontbrak. Het slotdebat was beleefd, formeel en nietszeggend. Pechtold glimlachte wat, Samsom vond dat hij nog harder moest gaan werken en Marianne Thieme sprak alsof ze de verkiezingen gewonnen had. Er werd niet of nauwelijks gerept van wat het thema van het debat had moeten zijn: de handen als de sodemieter ineenslaan om de grote enge blonde man te weren.

De grote enge man haalde gisteren nauwelijks 1% van de stemmen. Had hij echter in alle gemeentes in Nederland meegedaan dan was zijn partij wellicht de grootste van het land geweest. Daar had het debat over moeten gaan.

De grote enge blonde man wordt soms grappig gevonden. De grote enge man praat in heldere one-liners die begrijpelijker zijn dan de krompraat van de meeste politici. Wie nu, na de actie van de grote enge blonde man, nog blijft lachen om hem mag wat mij betreft het land verlaten.

Ik ben misselijk. Nog steeds. Zelfs na het schrijven van dit stukje.

Voor wie het aankan nog 1x het filmpje, opdat we het niet vergeten. Wie het met de grote enge blonde man eens is en zelfs maar overweegt om bij de volgende verkiezingen op hem te stemmen, mag wat mij betreft deze column NU verlaten en hoeft hier NOOIT meer terug te komen. Nooit! Nooit! Nooit!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Terrebel schreef op Vrijdag 21 maart:
De rechtszaak tegen hem heeft nu een zeer goede kans om gewonnen te worden door de rede. De PVV is binnenkort niet meer dan een voetnoot in toekomstige geschiedenisboekjes. En zo hoort het. Vind ik.

heidi hassenmüller schreef op Vrijdag 21 maart:
heel goed, wat een enge man en zeker niet om te lachen. Maar als nu meer Nederlanders zouden gaan stemmen, hoefden we deze griezel niet serieus moeten nehmen, het is altijd weer de zwijgende menigte ...

Anke schreef op Donderdag 20 maart:
Die enge man mist een zwarte snor. Is gek op publiciteit en houd met schokkend nieuws de aandacht op zich met zijn boute uitspraken! Als hij geen ruimte krijgt neemt hij die wel.

Liesbeth schreef op Donderdag 20 maart:
Nu zullen wr echt in actie mieten komen want zo kan get niet doirgaan! Opdat we niet vergeten!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2