Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Dankwoord, Blogparel 2013, de Zak, het Publiek en Sociale Media

Zaterdag 1 maart 2014

Het is niet niks! Laat ik dat maar benadrukken. Het is niet niks om de publieksprijs van de Blogparel 2013 te winnen. En toch is het gelukt ... en niet zonder slag of stoot.

Ik heb heel wat mensen te bedanken. Zonder hen was het nooit gelukt. Nog sterker: zonder hen was mijn Dagtaak een niemendalletje gebleven, een losse flodder, een schot zonder roos, een speld zonder hooiberg, een eenmanscolumn zonder publiek.


Mijn vrouw. "Nee schat, ik ga nog niet mee naar bed! Ik ga eerst nog wat schrijven, waarover? Geen idee." Ik heb ze niet geteld, maar het merendeel van de Dagtaken is te danken aan haar consequent volgen van de dagbladen en aan het mij influisteren van hot-topics die niet onbesproken mochten blijven.
Ook heeft zij me aangezet tot de serie Dagtaken onder de noemer "Zak", want, ja, dat was vaak het laatste woord dat ze tegen me riep als ze weer eens alleen de trap opliep en ik nog eens bijschonk om te kunnen schrijven.

Mijn volgers en lezers van het eerste uur. Drie jaar en een paar dagen geleden schreef ik de eerste Dagtaak. Anoniem, ik wilde niet dat familie, vrienden of vijanden mij zouden lezen omdat ze me kenden. De eerste RT op twitter betekende euforie. Van een paar tientallen lezers per dag schoot het aantal ineens omhoog naar een veelvoud daarvan. Toen de roemruchte Bert W. van het katholieke ochtendblad een openlijke RT plaatste heb ik staan juichen in de kamer. Ruim vijfhonderd lezers extra binnen een half uur. Toen pas snapte ik de impact van de sociale media en het gevaar van twitter. Het kan je maken en breken.

Pas na een paar maanden durfde ik uit de anonimiteit en lazen ook bekenden mee. Op de site van Blogparel 2013 schreef een grappige criticaster dat de publieksprijs dit jaar gegaan is naar iemand die de meeste actieve vrienden op de Sociale Media heeft. Ja, criticaster, zo is het maar net! En het leuke is dat enkele van de meest actievelingen lezers van het eerste uur waren.

En nog leuker, criticaster, is het dat de rivaliteit onder de inzenders maar betrekkelijk is. Op het feestje van Blogparel zullen sommige inzenders die elkaar al lang volgen en bejubelen en elkaar alleen via de sociale media kennen, elkaar in de ogen kunnen kijken, proosten en elkaar het beste wensen voor het komende Blogjaar.

Maar nu? De faalangst dreigt de kop op te steken. Leuk een eindje wegtikken is er niet meer bij. Ik ga eerst maar eens aanhoren 1 maart in Utrecht of de vakjury het met het publiek eens is. Dat kan me wel weer eens met beide benen op de grond gaan zetten.
De "zakken"op een rijtje:
Zak 1
Zak 3
etc.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Terrebel schreef op Maandag 3 maart:
Nogmaals gefeliciteerd en aangenaam kennis te maken!

Mindel schreef op Zondag 2 maart:
Gefeliciteerd en nog vele blogs want ik lees je nu pas! :)

Peter schreef op Zaterdag 1 maart:
Gefeliciteerd Ton! Ook met de tweede prijs van de vakjury.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2