Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Benno L , pedojagers en het dilemma in Leiden

Zaterdag 22 februari 2014

Ik wil geen pedofiel in mijn wijk. Alleen al het idee dat er dagelijks vele pedojagers door mijn straat lopen, jaagt mij schrik aan. Pedojagers zijn fanatiek, dat zie je aan hun uitdrukking. Hun oogopslag. Hun mimiek. Het maakt mij bang. Wat doen ze als ze zich vervelen? Als hun beoogde slachtoffer zich stil houdt binnenshuis? Je moet er niet aan denken.

Een pedofiel trekt pedojagers aan. Ongewild. Anders was hij (of in mindere mate een zij) wel een pedojagerfiel geweest zijn. Die heb je namelijk ook. Mensen die het spannend en opwindend vinden als een stoer lichaam met een (meestal) kalend hoofd zich oplettend en immer alert door de straat beweegt. Ik hou dan graag mijn kinderen binnen: vooral geen snoepjes aannemen! Je weet nooit wat er in zit.

Toch hebben de pedojagers een punt. Een eng punt. Bijna een dilemma. Het is eenvoudiger om rechtlijnig en zonder nuances te zijn dan dat iemand weloverwogen en barmhartig is. De wereld is van de bruten. Of dat nu linksom of rechtsom is.

Als het om kinderen gaat, is alle hens aan dek. Vroeger had je kinderlokkers. Die waren herkenbaar. Ze hadden een lange zwarte jas aan en liepen bij voorkeur in de regen. In de zakken van de jas hadden ze snoepjes, hele lekkere. Die mocht je niet aannemen. Van de buurvrouw wel. Ook van de overbuurman en ook van meneer Pastoor. Want die deugden. Ome Joop deugde ook, zelfs als die je op schoot nam. Hij had immers geen lange jas aan en zat bij regen meestal bij ons binnen. Ome Joop kwam graag bij ons, hij hield van ons, dat voelde je direct.

Dat seksueel misbruik vooral in huiselijke kring plaatsvindt, is langzamerhand alom bekend. Alert zijn op seksueel misbruik is noodzaak. Geen kind dient zich onveilig te voelen. Ook niet door hordes agressieve mensen die de bewaking van de goede zeden zelf in de hand nemen.(Dagtaak schrijft over diverse onderwerpen, een van de columns is genomineerd voor de Blogparel 2013, voor de publieksprijs kan er gestemd worden op: https://www.blogparel.nl/index.php/de-publieksprijs/ )Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Heidi schreef op Zondag 23 februari:
Omdat ik vroeger 12 jaar slachtoffer van seksueel misbruik was weet ik hoe onveilig een kind zich binnen de huiselijke kring voelt. Gooed van je, Ton, dat je nog genoemd hebt, dat het meestal daar plaatsvindt. Pedojager zijn voor mij al bij voorbaat verdacht, ik vind de oplossing met begleiders de man (veroordeelde vroegere dader) voor zichzelf en anderen te beschermen heel goed.Misschien zouden alle ouders bij zichzelf beginnen: een kind, dat weerbaar en goed voorgelicht is, wordt meestal geen slachtoffer van een vreemd en ook niet van de aardige buurman of de pastoor. Leer je kind vooral duidelijk "nee" te zeggen als iets niet goed voelt, ook al is het een bekende.Zorg, dat je kind je écht kan vertrouwen, dan durft het ook met je over iets te praten, wat het "vreemd" vindt! Pedojagers, ik wordt er misselijk van!

Liesbeth schreef op Zaterdag 22 februari:
Mij uit het hart gegrepen! Ook ik dank de hemel dat ik niet naast een pedofiel woon. Je zult die agressieve hordes die hoofdzakelijk uit opgehitste meelopers bestaan maar rond je huis hebben. Heb ze trouwens nog nooit een kerk zien bestormen...

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2