Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Placebo, slaap, en de gedachte dat alles beter is dan het is, over het Nieuwe Foppen

Zaterdag 25 januari 2014


"Mensen zijn alerter als ze denken dat ze goed hebben geslapen, ook als dat in werkelijkheid niet zo is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek."

Heerlijk nieuws! Gisteren was dit te lezen op Nu.nl . En het is zo. Maar ook andersom. En niet alleen met slapen. Het geldt voor alles: "Als je maar denkt dat het zo is, dan is het ook zo." Of je nu Poetin, Rutte, Distelbloem of Jette Klijnsma heet. Of Dagtaak; niemand ontspringt de dans!

Hoe sterker de overtuiging, des te lastiger is het om de realiteit onder ogen te zien. En als de realiteit niet zo rooskleurig is, waarom zouden we die dan aangaan? 

Een paar weken geleden was ik bij de dokter. Ik sliep slecht en wilde graag wat pilletjes. Ik vroeg om placebo's (want die zijn minder schadelijk en doen hetzelfde), maar, voegde ik toe: u moet dit ten stelligste ontkennen en mij pilletjes geven waar een duidelijk keurmerk op staat, zodat ik denk dat het echte pillen zijn, anders werkt het niet."

De brave man begon te lachen en zei dat het hem speet dat hij niet op mijn voorstel mocht ingaan. Placebo's mogen niet meer. De wet tegen foppen van patiënten was al enkele jaren geleden ingegaan, dat was mij kennelijk ontgaan. 

De economie is ziek, en daarom slapen we slecht. Homo's zijn ziek, daarom slaapt Poetin niet. Poetin is ziek, daarom slapen homo's in Rusland niet. De SNS was net zo ziek als de DNB en de toezichthouders. Buitenlanders zijn ziek want ze spreken onze taal niet. Als ze een boek willen lenen, dan kan dat ook niet, want de bibliotheken zijn kennelijk ook ziek. Klijnsma is ziek, en daarom slapen de buitenlanders niet. De buurvrouw is ook ziek en krijgt steeds minder zorg. Medicijnen zijn voorradig maar zijn duur. Wat de dokter niet meer mag, mogen onze leiders wel: foppen en geloof aanpraten tegen elke realiteit in. "Gaat u maar rustig slapen, wij waken over uw nationale volksgezondheid. Is het niet goedschiks, dan wel kwaadschiks, en inwoners van de participatiemaatschappij: we weten u te vinden als er iets mis gaat!"

In medicijnenland moet elke nieuwe pil die op de markt wordt gebracht langdurig getest worden. Alle bijwerkingen moeten nauwkeurig in kaart worden gebracht. En de geneeskrachtige werking moet meerdere malen zijn aangetoond.

Politici regeren op basis van gedachtekracht. Bijwerkingen van besluiten worden voor lief genomen. Of de producten van de hooggeleerde heren en dames enige geneeskrachtige uitwerking hebben, is vaak meer dan de vraag. 

Gedachtekracht is goed, zolang het om relatief onschuldige privézaken gaat. Dat op grote schaal de zieke gedachtekracht van onze leiders in erbarmelijke tijden wordt ingezet om een maatschappij gezond te maken is een schande. De bijwerkingen zijn vaak erger dan de kwaal.

En Poetin dan? Ach..die krijgt binnenkort bezoek van Rutte. Dat zal hem genezen!

(Dit stukje is licht populistisch, ik weet ook wel dat regenten het lastig hebben, maar laten ze er in elk geval niet zo'n alwetend gezicht bij trekken!)

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Caroline Nelissen schreef op Zaterdag 25 januari:
Die laatste zin had niet gehoeven wat mij betreft. Treffend Ton, valt alleen maar te jopen dat die ziektes niet chronisch zijn!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2