Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.



Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 1: 30 december tot 6 januari 2013

Ernst Jansen Steur? Nooit van gehoord. Jouw brein is van mijn.

Zaterdag 5 januari 2013

Ik ben ontslagen. Dat is waar. Door mijn toedoen heeft een vrouw zelfmoord gepleegd. Dat is niet fraai. Ik wist het. Mijn diagnose was fout, de vrouw had geen Alzheimer. Maar ik was depressief, het ging niet goed met me. Ik dacht er goed aan te doen om een conclusie te trekken. Iedereen wil toch duidelijkheid? Zo sta ik in het leven: beter iets zeggen dan erkennen dat je het niet weet.

Het uitvoeren van operaties is mijn lust en mijn leven. Ik ben er goed in, al zeg ik het zelf. Niets is zo fascinerend als de hersenpan van een mens. Je wilt niet weten wat daar in omgaat. Ja, enkele operaties die ik uitgevoerd heb, zijn wellicht niet nodig geweest. Maa...



Camus, de Vreemdeling, de Pest en de Barmhartigheid, IM

Vrijdag 4 januari 2013

Met een beetje fantasie zou hij dit jaar 100 geworden zijn. Ware het niet dat Albert Camus stierf op een leeftijd waar wij tegenwoordig van oudere jongeren zouden spreken. Albert Camus stierf 4 januari 1960 op 46 jarige leeftijd. Een oude man? Te lang geleden? Nooit van gehoord?

1960 is lang geleden en iemand die toen schreef moet wel hopeloos ouderwets zijn. En dan nog Frans ook. Moeilijker kan bijna niet. Toch zou Albert Camus moeiteloos mee kunnen met deze tijd. Zijn thema's raken de actualiteit wellicht meer dan hoe ze toen de actualiteit raakten.

Hij was filosoof, schrijver, absurdist, kent het vreemdelingenvraagstuk (als half Fransman, half Sp...



Kwangmyong, Eric Schmidt van Google in gesprek met Kim Jong-un van Noord-Korea

Donderdag 3 januari 2013

Topman Eric Schmidt van Google gaat binnenkort naar Noord-Korea. Niet alleen. Hij gaat samen met de oud-gouverneur van New-Mexico Bill Richardson. Dat is dus niet zomaar een reisje. Zeg maar gerust een bezoek. Een bijzonder bezoek. Een topman bij Google heeft een druk bestaan. Hij zoekt de hele dag naar nieuwe mogelijkheden. Vindt hij ze niet op Google zelf, dan reist hij stad en land af. Schmidt zoekt en zal vinden. Met Richardson in zijn kielzog.


Wat gaat de brave man doen in Noord-Korea? We weten het niet. Zelf spreekt hij van een humanitair bezoek. Humanitair betekent iets als hulpverlenend, menslievend, iets met mededogen en ...



Rouwclown en de bezuinigingen 2013, zingevingshumor?

Woensdag 2 januari 2013

Ik had het gemist, niet goed opgelet. In 2012 is er een nieuw fenomeen opgestaan dat mij ontgaan was: de Rouwclown.

Het kan niet anders of het gaat booming worden in 2013: De Rouwclown gaat al uw ellende verlichten. Nu nog vooral tijdens een uitvaart of begrafenis. Maar de kansen voor de Rouwclown liggen voor het oprapen.

Vanaf vandaag gaan de gevolgen van de roekeloze bezuinigingsdrift van het kabinet Rutte, Verhagen, Wilders hun tol eisen. Samsom heeft het niet tegengehouden, dus het gaat door: de eerste theaters, waaronder niet de minste, zijn de boel aan het inpakken. In de Volkskrant een foto en een artikel over het beroemde theater De Engelenbak ...



Rouwclown en de bezuiningen 2013, zingevingshumor?

Woensdag 2 januari 2013

(red. Bezuiningen 2013 in de titel moet natuurlijk bezuinigingen 2013 zijn...)



Ik had het gemist, niet goed opgelet. In 2012 is er een nieuw fenomeen opgestaan dat mij ontgaan was: de Rouwclown.

Het kan niet anders of het gaat booming worden in 2013: De Rouwclown gaat al uw ellende verlichten. Nu nog vooral tijdens een uitvaart of begrafenis. Maar de kansen voor de Rouwclown liggen voor het oprapen.

Vanaf vandaag gaan de gevolgen van de roekeloze bezuinigingsdrift van het kabinet Rutte, Verhagen, Wilders hun tol eisen. Samsom heeft het niet tegengehouden, dus het gaat door: de eerste theaters, waaronder niet de mins...



2013 Jaar van het voorlezen: De Voorlezer

Dinsdag 1 januari 2013

Voorlezen doe je minimaal met zijn tweeën. De een leest, de ander luistert. Het liefst liggend met de ogen dicht. Tenzij het een plaatjesboek is, dan op de bank met een arm over de schouder van de luisteraar. Dat kijkt lekkerder mee.

Ik hou niet van plaatjesboeken, als kind al niet. Ik maak liever zelf een voorstelling van de personages. Wat mij betreft hoeft de voorlezer ook geen rare stemmen op te zetten en al helemaal niet te wisselen van toonhoogte als een andere romanfiguur aan het woord is. De klanken verzin ik er zelf bij. Achtergrondgeluiden ook. De perfecte voorlezer cijfert zichzelf weg en geeft alle ruimte aan de toeho...



Het jaar 2012 culinair afsluiten met kreeft, of toch liever niet...

Maandag 31 december 2012

Ze doet het voorzichtig. Om haarzelf te beschermen heeft ze handschoenen aangedaan. Van plastic of van rubber, dat kan ik niet zien. Uit een kartonnen doos pakt ze een kreeft van de stapel kreeften die op elkaar in de droge doos liggen. Ze schudt even. Ja, de kreeft beweegt. Resoluut gooit ze de kreeft in een bassin waarin tientallen kreeften zijn. De volgende greep is twijfelachtig. Omdat het beest geen teken van leven geeft maar ook geen teken van dood legt ze het beestje op een richel en pakt de volgende. Dood. Trefzeker mikt ze de kreeft in een afvaldoos. Zo gaat het even door. Na elke doos, met enkele levende en enkele reeds dode kreeften, controleert ze de beeste...


Kelderrestanten, grote opruiming 2012, alles moet weg

Zondag 30 december 2012

Weg! Het hoofd moet leeg. De kelder geruimd. De ballast van 2012 in grote zakken. Wie het hebben wil doet een bod. Het was weer een vrolijk jaar waarin hoop, verlangens, beloftes en aankondigingen belangrijker waren dan de resultaten. De wereld bestaat nog, en dat is al heel wat.

BAM: het had ook anders kunnen gaan.

Met de vlucht van Zonderland als zeldzaam hoogtepunt.

Wij zijn niet gevlucht maar hebben alles opgeslagen, in de krochten van de woning.



De Dagmarkt:

  • ·        1.000 liter bronwater
  •          5.0...


Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel Soerabaja



Na Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)




Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.



Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)



Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2