Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Edwin de Roy van Zuydewijn en Prins Bernhard, het Koningsdrama en de vrouw die naast je ligt

Woensdag 4 december 2013

"Ik ben besmeurd en bespuugd." Aan het woord is Edwin de Roy van Zuydewijn. En hij krijgt gelijk. Hij is inderdaad besmeurd en bespuugd. Door Prins Bernhard. En dat is niet netjes van de Prins. Prinsen en Koningen mogen veel, dat weten we onder andere uit biografieën, al verschijnen die vaak tientallen jaren en soms nog veel later, maar spugen en besmeuren, nee dat gaat alle perken te buiten.

Voor een bespogen en besmeurde man oogt Edwin de Roy van Zuydewijn nog redelijk netjes in de uitzending van Pauw en Witteman. Dat komt, zo legde hij uit, doordat hij onderhouden wordt door een groep van mensen; de een doneert  €100 per maand, de ander €200, en wat nog een ander betaalt is onduidelijk, maar dat er crowdfunding in het spel is om de bespeurde en bespogen Edwin netjes in het pak te hijsen en zijn onderkomen in Portugal te financieren is duidelijk en zichtbaar. Hij ziet er amper bespogen en besmeurd meer uit.

Hij blikt ook vrolijk terug op zijn tijd in Soestdijk. De tijd heelt kennelijk alle wonden. Het zwembad was goed, de tuin mooi en Bernhard was niet te beroerd om af en toe een flesje open te trekken. Of Roy daar een glaasje van kreeg, blijft onduidelijk, maar het verhaal klinkt gezellig. Je kunt alles van Bernhard zeggen, maar gevoel voor stijl had hij wel. Dan slaat het gesprek ineens om: "Iedereen denkt dat het pais en vree is in het Koningshuis, maar het is eerder moord en doodslag!" Zelfs Shakespeare wordt aangehaald: "There's something rotten in the state of Denmark."

Edwin de Roy van Zuydewijn wil niet dieper op de zaak ingaan, behalve dit dan:"Het is duidelijk dat Bernhards verleden niet kosjer is geweest" en "mijn familie heeft hand- en spandiensten voor Bernhard verricht waar hij liever niet mee geconfronteerd wilde worden." Pauw maar ook Witteman probeerden nog even door te vragen, maar Edwin (op advies van zijn aanwezige advocaat) hield zich koest. Alleen dit nog: "Alles is mij ontnomen, zelfs de liefde van mijn leven, en als u dit niet begrijpt, dan moet u vannacht maar in uw bed naast u kijken en dan bedenken dat uw geliefde u ontnomen wordt." Het waren mooie laatste woorden. De tranen kwamen op het laatst.

Het Koningsdrama was compleet. Ik ga vannacht naast me kijken.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2