Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De Poolse tranen van Miriam Guensberg

Woensdag 23 oktober 2013

Uit: Poolse tranen: "Op de een of andere manier koesteren mensen de illusie dat de voortschrijdende tijd niet enkel in de wetenschap, maar ook in hun persoonlijk leven met vooruitgang te maken heeft. Braaf tellen ze hun uren af in de wachtkamer van het geluk."

en iets verder:

"Profeten draaien zich zelden om. Zouden ze dat wel doen, dan zou hun ideologie vertroebeld raken door de brokstukken van het verleden."

En over brokstukken gaat het. De roman "Poolse tranen" van Miriam Guensberg. Over overleven, over wraak, hartstocht, over het besef dat er uit een bloedbad toch iets moois geboren kan worden. Weerloos, puur en ongepantserd.

Miriam Guensberg is filosofe, auteur maar bovenal dochter van een Pools Joodse vader. Een vader die deel uitmaakte van het bataljon dat Breda bevrijdde in de Tweede Wereldoorlog. Gevlucht uit Polen, onderdak gezocht in Italië en op het moment dat hij hoorde dat zijn ouders door de Duitsers waren vermoord (door hun eigen jachtgeweer) vastbesloten wraak te nemen, maar zich ook in te zetten voor een vrije wereld en zich aan te sluiten bij de Poolse strijdmacht die onder andere Breda bevrijdde en later ook betrokken was bij de Slag om Arnhem.

Ik kwam haar tegen op een feestje. Miriam. Er was iets in haar ogen dat me aanzette steeds naar haar te kijken. Dat is onfatsoenlijk, ik weet het. Maar het was niet anders. Ze praat (behalve wodka, dzien dobry, dziekuje en na zdrowie) nauwelijks Pools, maar haar blik was overduidelijk Slavisch, Pools. Ik was jaloers, ik praat wel Pools maar mis volledig die Slavische blik die ik uit duizenden herken.

In het Nederlands kennen we het woord "gezellig". Dat woord is in geen enkele taal te vertalen. Het heeft iets kneuterigs, knus, samenklonterigs en het is pas gezellig als naast Sinterklaas ook Zwarte Piet is geweest.
In het Pools is een woord dat even onvertaalbaar is "Smutna". Het staat voor bedroefd, verdrietig maar straalt tegelijkertijd trots en doorzettingsvermogen uit. Die blik had ze. Later kreeg ik haar boek: "Poolse tranen". Toen viel de Zloty.Het boek gaat over een Poolse migrant, maar het gaat over migranten uit alle windstreken. Het gaat over het lef en de pijn die het doet om je eigen land te moeten ontvluchten. Over heimwee, de geur van de geboortegrond en de ware geschiedenis die je pas hoort, als zoon of dochter van de eerste migrant, als je ouders zijn overleden. Ontroerend, diepzinnig en hoopgevend.

Miriam is nu bezig met een tour door het land. Ter promotie van haar boek. Ze wordt bijgestaan door een tweede Mirjam (Smit) die tussen de verhalen door Chopin speelt.
De eerstvolgende gelegenheid om Miriam en Mirjam te zien is zondag 27 oktober aanstaande bij boekhandel Jansen & de Feijter in Velp (Gld) om 15.00 uur. Toegang € 5,00 . (aanmelden via de site van de boekwinkel, niet noodzakelijk, wel gewenst)


Dagtaak eerder over Polen en Poolse literatuur:
Vrouwengevangenis in Lubliniec
Poolse soep: Zurek!
Wislawa Szymborska

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

heidi hassenmuller schreef op Zondag 27 oktober:
prachtig samen gevat!

Peter schreef op Woensdag 23 oktober:
Mooi!! Smutna is melancholie ten top...

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2