Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Laurens ten Dam, vijftigers, de jeugd en wat de mensen verder nog meer bezighoudt

Maandag 8 juli 2013

"Dagtaak, schrijf toch eens meer over wat de mensen bezighouden?" Die vraag krijg ik vaak. "Je zult zien dat je stukjes dan ook meer gelezen gaan worden," komt er dan nog meestal achteraan. Ik lig dan vaak uren in bed te piekeren. Is dat zo? En: wat houdt de mensen dan bezig? Wie zijn de mensen? En wat houdt mij eigenlijk bezig?

Het feit dat voor het eerst sinds jaren twee Nederlanders in de top 10 van de Tour de France staan? Ze zijn amper een week aan het koersen en het verschil tussen nummer twee en nummer tien is net iets meer dan een minuut. De tour boeit omdat het landschap zo mooi is, vooral in de Pyreneeën. De tour is mooi omdat het Frankrijk is en ik daar graag nu op een terrasje had willen zitten in een verlaten dorpje op een marktplein onder de platanen.
Als volgende week zondag de Mont-Ventoux beklommen wordt en na afloop Ten Dam (cult-figuur, einzelganger, lezer: op dit moment "Reizen zonder John" van Geert Mak) nog steeds in de top tien staat, ja, dan ben ik om.

Egypte? De menigte op het Tahrirplein die ervoor heeft gezorgd dat het leger een coup durfde te plegen. En waar nu een imposante tegenbeweging op gang lijkt te komen van Moslimbroeders die strijden voor hun democratisch stemrecht. "Op leven en dood!" zeggen ze tegen de westerse cameraploegen. Vonden we bijna tientallen jaren geleden ook niet dat de Sjah van Perzië een megalomane man was die omwille van macht en rijkdom de bevolking onderdrukte? Nee, kom nu in Iran. Een waar feest moet het zijn om daar te leven.

Gisteren was ik op een verjaardagsfeest. Er ontspon een alleraardigst gesprek over de jeugd, haar kennis en haar interesses. Vijftigers klaagden over het feit dat de jeugd nauwelijks weet wat er in Egypte gaande is, nee, zei iemand, zelfs de jaartallen van de laatste twee grote wereldoorlogen zit niet meer in het hoofd gestampt van onze jeugd, laat staan dat ze weten wat wij allemaal in Indonesië hebben uitgevroten. De stemming werd grimmig. Landen, jaartallen, oorlogen en politieke stromingen vlogen over tafel. De benjamin van het gezelschap hield het voor gezien. "Ik ga even naar de sportschool en me bezighouden met mijn eigen gezondheid."

Gelijk had hij. De betweters van over de vijftig waren al een eind op weg om de drankvoorraad op te maken. Net voor er voor de zoveelste maal werd bijgeschonken, mocht de televisie even aan. Om samen naar de finish van de Tour de France te kijken: "Het is me wat met die doping," werd er gemompeld, "ik geloof er geen snars van dat ze dit allemaal volhouden zonder te gebruiken."

Laurens ten Dam lag allang in bed met zijn boek en Benjamin was al lang en breed terug van de sportschool toen wij na een voldane avond al zwalkend op weg naar huis gingen. "Vroeger, ja, toen was alles beter."

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2