Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De wolf is welkom zolang hij op de paden blijft

Woensdag 10 juli 2013

Wolven zijn mooie beesten. Dat zijn tijgers, leeuwen en beren ook. Mensen niet. Die stinken uit de mond, zijn roekeloos en eten meer dan dat ze eigenlijk op kunnen.

Wolven leven in roedels. Wee de wolf die zich niet aan de regels van de roedel houdt. Die heeft twee keuzes. Zich schikken in de rangorde of een eigen roedel stichten. Meestal het eerste, soms het laatste. De nieuwe roedel komt niet zomaar tot stand. De eenzame wolf zal eerst flink wat rondgelopen moeten hebben voordat hij een nieuwe partner tegenkomt. Bijvoorbeeld in Flevoland.

Onderweg scharrelt de eenzame wolf wat eten bij elkaar. Het laatste hapje van de wolf in Flevoland was een bever. Het had net zich goed een jong mals schaapje of een kippetje kunnen zijn. Bevers zijn van niemand. Schapen en kippetjes wel. Zolang wolven dieren eten die van niemand zijn, of die niemand wil hebben, is er weinig aan de hand. Maar kom niet aan onze dieren!

Er zijn in Nederland maar weinig dieren die van niemand zijn. Althans dieren die op het menu van de wolf staan. En als ze van niemand zijn dan adopteren we ze wel, meestal zonder toestemming van het dier zelf. Of we bouwen er een stichting omheen met een heuse voorzitter, een penningmeester en een secretaris en vooral veel volgelingen.

De wolf zal in Nederland snel de weg kwijt zijn. Wat te eten en wat te jagen? Stemmen gaan al op dat de wolf goed van pas kan komen in het Hollandse duingebied. Daar trappen mooie speelse reetjes en herten de gazonnetjes van de bewoners van de buitengebieden plat. Laat de wolf daar maar zijn gang gaan! Moderne sturing van het ecologische systeem.

De wolf is welkom, maar alleen als hij op het juiste pad blijft, onze gazonnen beschermt en de zwakke broeders onder het vee scheidt van de zwakke broeders die door ons geadopteerd zijn.

De wolf heeft twee keuzes. Of zich aanpassen aan de Nederlandse roedelleiders of de benen maken en zichzelf beschermen.

Ik heb wolven gehoord. Op korte afstand. In Polen. Daar hadden ze een leefgebied dat vele malen groter was dan onze nationale trots De Hoge Veluwe. De mensen waar ik logeerde waren milieuactivisten. Hun hondje, dat ook graag wat rondbanjerde, verloor het van de wolf en werd verorberd. Mijn gastheren hadden een groot hart en namen de wolf niets kwalijk al was het verdriet groot. Deze mensen waren een uitzondering in het relatief dunbevolkte gebied.

Wolven zijn mooie dieren. De mens niet. Als ik wolf zou zijn zou ik rechtsomkeert maken. Ik zou er niet op vertrouwen dat de mensen die me eerst welkom heten me ook na mijn derde maaltijd zullen accepteren.

 


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Liesbeth schreef op Woensdag 10 juli:
Helemaal waar, direct rechts omkeert makenwant anders komt het niet goed!

peter schreef op Woensdag 10 juli:
"Ik zou er niet op vertrouwen dat de mensen die me eerst welkom heten me ook na mijn derde maaltijd zullen accepteren." Precies, na een kippetje of een schaap is de beer los...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2