Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

maandag taalles, Koningin Maxima leest nationaal dictee voor inburgeraars voor tijdens Pauw en Witteman

Maandag 1 april 2013

Het heeft minder aandacht gekregen dan dat het had verdiend: de zin en onzin van de taaltest voor inburgeraars. In plaats van een zinnige test moeten de mensen die willen aantonen dat ze de Nederlandse taal machtig zijn een computerstem naspreken op een bandje, doen ze dat goed dan krijgen ze een voldoende en krijgen ze een voorlopige vergunning.

Nu blijkt dat dit uitermate oneerlijk is. Er zijn mensen die niet of nauwelijks een taal beheersen, maar uitermate goed zijn in het nabootsen van klanken. Andersom geldt ook: asielzoekers die opgevangen worden in een van de streken van ons kikkerlandje waar een sterk dialect wordt gesproken hebben moeite het ABN goed onder controle te hebben.

Neem Mauro, een keurige jongen uit Angola die beter Limburgs praat dan Nederlands.

Het is dan ook bijzonder dat aankomend koningin Maxima het plan heeft opgepakt en uitgewerkt om zelfstandig de mensen die sterk dialect spreken een hart onder de riem te steken. Morgenavond zal zij in een rechtstreekse uitzending een alternatief " Nationaal Dictee" voorzitten, dat door haar geschreven is.

De tekst zal in 12 zinnen worden uitgesproken in verschillende dialecten die het Nederlands rijk is. Friesland en Limburg wilden aanvankelijk niet meedoen omdat zij hun taal niet als een dialect zien. Na bemiddeling van Verhagen en Wiegel zijn de taalgenootschappen aldaar toch overstag gegaan.

De zaal zal gevuld zijn met honderdvijftig geselecteerde Nederlandse inburgeraars die graag weer vol willen worden aangezien. Per regio zullen de mensen die het beste scoren tijdens de uitzending live de gewenste vergunning ontvangen.

De tekst zal morgen tijdens Pauw en Witteman worden uitgesproken.
"Noem het ons huwelijksgeschenk aan allen die zich al jaren ingezet hebben voor Nederland en niet of nauwelijks de erkenning krijgen die ze verdienen," aldus Maxima in een voorgesprek. "Ik had het geld en de middelen dure adviseurs in te huren, dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast kan het leiden tot een grotere verbroedering tussen alle dialectsprekende mensen in Nederland. Want eerlijk is eerlijk, ik kan er vaak ook geen "Tamales" van maken zoals er in de provincies gesproken wordt."Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Arnhemmer schreef op Maandag 1 april:
valt het Algemeen Beschaafd Ernums trouwens ook onder een dialect?

Kader Abdolah schreef op Maandag 1 april:
Ik praat meestal zo langzaam dat het op geen enkele tape vast te leggen is, succes verzekerd!

Agata schreef op Zondag 31 maart:
Erg goed, mijn zeeuws is inmiddels beter dan mijn pools..:)

peter schreef op Zondag 31 maart:
Ik hoorde ook zoals iets, doen Vlamingen ook mee? Herman Brusselmans zou welkome gast zijn.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2