Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Spijt, berouw en straf. Over de gevangenis in Lubliniec in Polen

Vrijdag 18 januari 2013

Zij heeft fouten gemaakt. Ze heeft dingen gedaan die niet kunnen. Erger nog, ze heeft een slachtoffer gemaakt. Haar man vermoord. In koelen bloede, zoals dat heet. Dat haar man haar jaren geterroriseerd heeft doet niet ter zake. Moorden mag niet en wordt bestraft. Of we nu in Nederland, België, Duitsland of Polen wonen.

Elke dag zie ik het schilderij dat ze gemaakt heeft. Het hangt naast mijn bureau. Vandaag hangt het er 17 maanden. Dat zijn meer dan 500 dagen. In die tijd is er veel gebeurd. Voordat ik het schilderij kreeg zat zij al meer dan 17 maanden vast. Nog eens 500 dagen.

Over een maand ga ik weer naar Polen. Naar de vrouwengevangenis in Lubliniec, iets ten noorden van Katowice. Om een training te geven aan het personeel. Mijn lunch zal verzorgd worden door de vrouw die ook het schilderij heeft gemaakt en aan mij heeft geschonken. De koffie met koekjes zal geserveerd worden door haarzelf of haar celgenoten. Ook die zitten er al een tijdje en zullen er nog een tijd zitten. Tegen de tijd dat ik te oud zal worden bevonden om daar nog trainingen te geven, zit zij daar nog. Levenslang is levenslang.

(het schilderij van "Anna")


Berouw tonen heeft zin. Voor haarzelf. Niet voor haar strafmaat. Die staat vast en zal niet meer veranderd of aangepast worden.
Het schilderij hangt zo dat ik het elke dag zie. Op goede dagen en op slechte dagen. Op dagen dat ik trots kan zijn op mezelf en op dagen dat ik blij ben dat mijn stommiteiten of fouten niet of onvoldoende door anderen zijn opgemerkt. Ik ben niet meer dezelfde persoon als 500 dagen geleden, laat staan als 1000 dagen geleden. Ik verander. Jij verandert. Hij of zij verandert. De wetten van de grammatica zijn logisch en helder.

Het personeel van de gevangenis van Lubliniec is honkvast. Het kleine stadje kent een aantal grotere werkgevers. De gevangenis is er een van. Blijven zitten waar je zit is altijd goed als er weinig kans tot verbetering van arbeidsomstandigheden is. Datzelfde geldt voor veel gevangenen.

Mijn missie is daar om bij te dragen aan mogelijkheden voor re-integratie in de maatschappij na de straf. Voor de maakster van het schilderij zullen mijn inspanningen er weinig toe doen. Haar inspanning om het schilderij te maken doet en deed er wel degelijk toe. Al heeft ze er zelf weinig aan, mij herinnert het doek er dagelijks aan hoe het is om in vrijheid te leven en hoe het is om nieuwe kansen te krijgen in het leven nadat je uit wanhoop iets gedaan hebt dat je liever snel en totaal zou willen vergeten.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2