Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Erotiek, voetbal, koken en reizen, over boeken, voorlezen en bestsellers

Zondag 13 januari 2013

Als u een gemiddelde lezer bent, dan zou u of een erotisch boek (bv 50 tinten of Sylvia Day), een kookboek (bijvoorbeeld Jamie Oliver) een boek over voetbal (keus te over...Gijp, vd Meijde, Zlatan) of een reisboek (Geert Mak?) onlangs hebben gekocht. Geen zware kost en leest of hapt lekker weg. Misschien dat alleen Geert Mak wat meer vraagt van de concentratie van de lezer.

De bestsellerlijsten liegen niet.

Per jaar verschijnen er in Nederland ongeveer 20.000 nieuwe titels. En dan te weten dat een gemiddelde lezer zo'n 1000 boeken gedurende zijn hele leven leest. Wie dat ooit berekend heeft, weet ik niet meer, maar het kan aardig kloppen. (*inmiddels weet ik dat wel, zie link onder de column) Uitschieters naar boven en uitschieters naar beneden zijn er altijd. We zouden gemiddeld maar liefst 20 levens nodig hebben om de productie van 1 jaar Nederland te kunnen lezen. Dat zit er niet in. En alsof er de andere jaren niets lezenswaardig is verschenen.

Kiezen geblazen dus. Als we dan toch een keuze moeten maken dan kiezen we massaal voor doe-boeken (erotiek, sport, koken, reizen). Eerder dan voor kennis- of kunstboeken of literaire romans. Een conclusie lijkt me gerechtvaardigd: we zijn een bedrijvig volkje. Misschien tweede conclusie: we zijn niet vies van luchtjes. En de derde: we lezen te weinig voor.

2013 is het jaar van het voorlezen. Ik weet niet hoe het met u is, maar niets is zo ernstig als het voorlezen van erotische boeken. Met een leesbril op. En het liefst een t-shirt met lange mouwen (want "schat" anders worden de armen zo koud..). Kookboeken voorlezen is alleen leuk wanneer de auteur een beetje kan schrijven, verder blijft het toch vooral plaatjes kijken en rekensommen maken. Reisboeken lees je op vakantie en voetbalboeken geef je cadeau. Aan boeken die geschikt zijn om voor te lezen worden andere eisen gesteld. Misschien een goed idee om met een voorlees Top-10 te komen.

Gisteravond was de presentatie van het nieuwste boek van Heidi Hassenmüller. In de boekwinkel zaten ruim veertig mensen ademloos te luisteren naar haar fragmenten. Ieder met eigen gedachten en interpretatie van hetgeen voorgelezen werd. Sommigen zelfs met de ogen dicht. Om ons heen honderden boeken die het waard zijn voorgelezen te worden. Vanuit mijn ooghoek zag ik De Voorlezer liggen waar ik deze maand eerder over heb geschreven. Zelfs De Voorlezer heeft de top 10 nog nooit gehaald. Waar malen we dan om? Als we ervoor zorgen dat we ons geregeld belonen met een boek uit onze eigen top-1000 aller tijden en onze geliefde vragen het voor te lezen of (beter nog) zelf onze geliefde te verwennen met het voorlezen van een mooi boek, dan komen we de (boeken)crisis wel door.

De gegevens over de aantallen boeken zijn ontleend aan het essay van Gabriel Zaid:Zo veel boeken (2006)

Voor wie twijfelt aan de bestsellerlijst, hier de top 5 van dit moment (wordt automatisch een paar maal per dag aangepast).
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Gavi Mensch schreef op Zondag 13 januari:
Ach er zijn ook veel werkboeken! Zoals die van alle grijze tinten en de kookboekjes. Zo'n erotisch boek voorlezen heeft erg veel charme. Goede voorlezers zijn helaas schaars. Chawwa Wijnberg is een goede voorleester uit eigen werk. http://www.literatuurplein.nl/boekdetail.jsp?boekId=814916, Daar word je triest en vrolijk van...dan is het goed aangekomen. Maar je hebt gelijk als je zegt dat er maar weinig boeken zo mooi geschreven zijn dat je ze zou willen voorlezen. Voor het boek van Geert Mak maak ik een uitzondering.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2