Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Wilfried Bony, geniet ervan nu het nog kan

Maandag 19 november 2012

Tom Egbers zei het luid en duidelijk: Wilfried Bony, geniet ervan nu het nog kan!
Zo af en toe worden de Nederlandse voetbalvelden opgesierd door spelers waarbij je op de klompen al aanvoelt dat die niet lang meer te houden zijn. Voetbal is geld en prestige en wil je later als je groot bent echt wat voorgesteld hebben in deze sport dan kun je maar beter op tijd naar Italië, Spanje, Engeland of Duitsland vertrekken.

Vitesse, een voetbalclub uit Arnhem, heeft nu zo'n speler rondlopen. Hij heet Bony, noemt zich liever Wilfried, is geboren in Ivoorkust, speelde eerder in Europa bij Sparta Praag en zal naar alle waarschijnlijkheid nog een wedstrijdje of vijf, misschien zes, te zien zijn in Nederland. Wie hem nog niet live heeft zien kaatsen met de borst, wie hem nog niet met de bal aan de voet stil heeft zien staan tussen drie andere spelers in, wie hem nog niet uit het niets heeft zien opduiken om met de voet of het hoofd te scoren, wie zijn solo optreden met een West Afrikaanse (of zelfverzonnen?) dans pal voor een camera nog nooit heeft gezien, heeft nog alle kans: het stadion in Arnhem is bij lange na nooit uitverkocht en hij maakt nog een klein rondje langs wat Nederlandse velden. Verplichte kost bijna voor voetballiefhebbers die over een jaar of vijf graag, wanneer hij ergens bij een grote club vele miljoenen verdient om zijn hele dorp te kunnen onderhouden, willen kunnen zeggen dat ze hem ooit live hebben zien spelen.

Zlatan Ibrahimovic
Het is deze week de week van Zlatan Ibrahimowic, de man die met een omhaal voetbal van sport tot kunst verhief. De man ook die, net als Bony, als jonge vent naar Nederland kwam om zijn kunsten te vertonen. Verguisd, te zwak en te irritant bevonden door Ajax en zijn geluk elders zocht en vond. Na zijn wereldgoal afgelopen dinsdag worden zijn huzarenstukjes die hij in de Nederlandse competitie vertoonde dagelijks uitgezonden en herhaald.

Onze vaderlandse eredivisie wordt minachtend een mickey-mouse competitie genoemd, en clubs die spelers van het niveau van Bony of Zlatan hebben rondlopen zijn handelshuizen. Beide beweringen zijn zowel waar als niet waar. Grote spelers hebben een groot podium nodig. We kunnen dankbaar zijn dat ze op hun wereldtournee even ons kikkerlandje hebben aangedaan.

Geniet ervan nu het nog kan.


liever lezen over voetbal?


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

wim Bouwman schreef op Dinsdag 20 november:
Goed stuk tekst en het verhaal is 100% waar, dank namens Vitesse en Bony

Martijn schreef op Maandag 19 november:
Zlatan is bij Ajax juist erg succesvol geweest, waardoor hij een transfer afdwong. Niet verguisd, niet te licht bevonden. Juist veel te zwaar voor de Nederlandse competitie, net zoals Wilfried Bony.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2