Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Fictie , hoofdpersoonbescherming en literatuur

Dinsdag 10 juli 2012

(Zak! deel 2)

"Het was fictie, verzonnen, het was maar een vertelling." Ze glimlachte, maar vond dat ik toestemming had moeten vragen om haar als hoofdpersoon te mogen gebruiken voor het verhaal van gisteren." Zonder mij had je het niet kunnen schrijven, in zekere zin zit er dus auteursrecht op, of liever: hoofdpersoonbescherming." Ik aarzelde, was dat zo? Ik mag niet zomaar een foto van iemand publiceren, ik mag ook niemand te schande brengen, ze slepen je voor het gerecht als ze de kans krijgen. Of eisen grote sommen geld, dat ik niet heb. Het zou mijn ondergang betekenen. Ik feest wel mee, maar zo breed heb ik het niet.

Mijn enige verweer was de literatuur zelf. "Elke auteur put immers uit zijn eigen leven, denk je nu echt dat alle personages om toestemming is gevraagd? Neem de Vader uit De Avonden van Gerard Reve, of voor mijn part Japi, ik noem maar een naam. Schrijvers schrijven en vaak neemt het verhaal een loopje met de werkelijkheid."
"Maar zonder ons, zonder jullie inspiratiebron, waren jullie niks, niemand, geen knip voor de neus, zo is het toch? Wees nou eens eerlijk. En het feit dat de grote Gerard niemand om toestemming vroeg was bluf. Hij wist dat hij dat beter niet kon doen, het zou zich tegen hem keren. En jij bent geen Gerard. Verbeeld je niks!"

De glimlach was veranderd. Van lief en vertederd naar triomfantelijk. Waar eerst nog de trots was van een uitverkorene in een verhaal, was er nu de lach van een overwinnaar. Vooral dat laatste "verbeeld je niks" hakte erin. Dit was werkelijkheid, hier lag geen verzonnen plot aan ten grondslag. "This is reality, man," een stem in mijn hoofd herhaalde wat ik dacht.

Wat ik toen deed had ik nooit moeten doen. In een woeste reflex pakte ik de stapel papier uit de bureaula en smeet die uit het raam, ik haalde de usb-stick met mijn onvoltooide manuscript uit de laptop en brak die in tweeën. "Zo, vaarwel hoofdpersonen, bijpersonen en geliefde passanten," riep ik. "Dag vader, moeder, tantes en ooms. Dag geliefden en minnaressen voor een nacht. Ik heb jullie toestemming niet meer nodig. Jullie bestaan niet meer!"

"Zak," zei ze. "Daar gaat je levenswerk. Ik wilde je alleen maar prikkelen."Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2