Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Andre Kuipers bijpraten in een half uur: sport, politiek, cultuur en het fatsoen

Zondag 1 juli 2012

"En, nog iets interessants gebeurd in de tussentijd?" Andre Kuipers is benieuwd, wil graag bijgepraat worden. "Ach, z'n gangetje, je kent het wel: de wereld draait door," proberen we nog, om de hete brei heen draaiend. Het welhaast eeuwig vriendelijke gezicht verandert van vorm. Naast twee grote fronsen boven z'n wenkbrauwen trekt ook zijn mond scheef. "Dat van de wereld weet ik als geen ander," zegt hij. "Maar de politiek, de sport, de kunsten, de zorg en het fatsoen op aarde, is daar niks over te zeggen? Hou me niet voor de gek, ik heb alles gezien vanaf boven, maar de waan van de dag is me ontgaan, en dat is nu net waar de sjeu zit."

Ruim een half jaar in een half uur. Hoe gaan we dat aanpakken. En dan nog. Wat is achteraf belangrijk genoeg om hem mee te geven. Kunduz in het Catshuis? De strijd tussen Sap en Dibi? De balgstuw bij Tolbert en hoe Nederland bijna kopje onder ging? Het vertrek van Cohen, het meldpunt van de PVV. Allemaal zaken die ons dagen hebben beziggehouden maar nu, zelfs voor ons, het sop de kool niet waard is. De alternatieve Arrondeuslezing wellicht, onlangs uitgesproken door Hero Brinkman. Of toch liever de opkomst en val van Joan Franka en hoe Rutte haar moed insprak met de legendarisch woorden: "Ich bin Karl May! Und wir sind allen Winnetoe".

Het duurde Andre te lang. Je zag hem steeds wantrouwender kijken. "Jullie houden wat achter."

Over Robben, Van Persie, Huntelaar en Van Marwijk wilden we nog even niets zeggen. Vanavond zou hij het vanzelf merken als hij bijgekomen van de landing in zijn hotel Balotelli in plaats van Van Bommel het veld zou zien betreden.

"Hebben jullie wel iedere avond trouw gezwaaid?" Hij stelde zelf maar een vraag. "Met z'n allen Andre," erkenden we. "Meer dan dat zelfs, we hebben je uitgezwaaid, je had eigenlijk beter niet terug kunnen keren. In jouw afwezigheid hebben we als een van de antwoorden op de financiële crisis besloten om het Vaderlands ruimtebudget flink uit te kleden. Het was eens maar nooit meer."

Het hoge woord was er uit. Bezuinigingen. Nederland snoeit en geeft. In plaats van naar Nederland gaat het prestigieuze wetenschappelijk onderzoek waarschijnlijk naar Spanje. "En hoe gaan die dat financieren? "vroeg Andre nog. "Daar is net over besloten," vervolgden we. "We hebben flink wat geld vrijgemaakt voor het reddingsplan van Spanje, wellicht kan je daar terecht."

Andre draaide zich om en dacht aan Van Speijk. De lucht in. En wel zo snel mogelijk.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Dagtaak schreef op Zondag 1 juli:
Dank Hannes voor mooie reactie op de column van gisteren! En je mag hem gebruiken!

Hannes Minkema schreef op Zondag 1 juli:
Eeuwig zonde dat - in een tijdperk waarin we voorbij Jupiter reizen en meer dan een miljard transistoren op één chip kunnen samenbrengen - sommige webpagina's niet met het voor de leesbaarheid zo belangrijke taalteken, de alinea, kunnen omgaan.

Hannes Minkema schreef op Zondag 1 juli:
Prachtige column, waarin ik graag een ironische laag ontwaar. Temeer daar de naar haar eigen land vertrokkene, gealarmeerd door de vermeende inconsistenties in het Nederland, thuis in haar eigen taal wellicht nog veel méér inconsistenties leert opmerken. Taal is niet logisch. Wie zulks beweert, liegt of is slecht op de hoogte. Al is de spelling van "Vindt je vader..." nou net weer wél logisch, i.e. in overeenstemming met ons regelsysteem. Mag ik deze tekst volgend schooljaar in 4-vwo gebruiken?

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2