Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

1974, 8 juli , Duitsland, Nederland , Joegoslavie en de Pot

Zondag 8 juli 2012

Er zijn van die data die niet meer uit het geheugen zijn te wissen. Een daarvan is de WK-finale uit 1974. Voetbal, daar hebben we het over. Het kon niet mis. In de kantine van de camping in Joegoslavie was een TV. Geen groot scherm, maar groot genoeg om de campinggasten, helft Duits, iets minder dan de helft Nederlands en de rest van onbestemde afkomst, voldoende blik op de verrichtingen te geven.

Wij waren daar met een bevriend echtpaar. Ook twee kinderen en een hond. Wij dus ook. Mijn vriendje en ik, Frenk heette hij, en waarschijnlijk nu nog steeds, hadden wat bedacht om een flinke zakcent bij te verdienen. Het opzetten van een Poule! Wat precies ons verdienmodel was, weet ik niet meer. Maar het zou ons geen windeieren leggen. Zoveel was wel zeker.
's Morgens langs de tenten, caravans had je nog niet zoveel, met een briefje waarop de uitslag en kampeernummer werd genoteerd. Inzet, 1 Mark of 1 Gulden, aan koersverschillen deden we niet. Iedereen deed mee, het beloofde een vrolijke dag te worden. We moeten tientallen guldens en marken verzameld hebben. Een hoop geld. De Nederlanders lazen voor de tent de Telegraaf van de dag ervoor, de Duitsers de Bild van de dag. Cruijff-Beckenbauer, dat zou de strijd zijn. Beiden breed uitgemeten in de kranten dagenlang. Wij maakten ons echter geen zorgen, waren zeker van onze zaak en voetbalden, zwommen, en keken naar Duitse meisjes en kwamen de dag wel door. Het was heerlijk weer.

Het wedstrijdverloop kent iedereen. Wat niet iedereen weet dat het in de kantine in Joegoslavie er niet al te vriendelijk aan toe ging. Voor de rust was het bonje omdat "wij" in de ogen van veel Duitsers teveel rumoer maakten en te hoog opsprongen. Na de rust was het bonje omdat andersom hetzelfde gebeurde. Een ontblote Duitser met de spreekwoordelijke bolle bierbuik wilde mij, een jochie van bijna 12, te lijf gaan. Het was goed dat wij met 2 gezinnen op vakantie waren. Na 90 minuten voetbal was de Duitse meerderheid in opperbeste stemming. Wij dropen af.

Toen wij de volgende ochtend langs de tenten moesten om af te rekenen, niet gaan was onze eer te na, zaten de Nederlanders op een stoeltje de voorbeschouwing in de Telegraaf te lezen. De Duitsers hadden de uitslag al. Beckenbauer-Cruijff 2-1, stond in koeienletters in De Bild. Afrekenen moest alleen bij de mensen met een Duitse krant. Veel daarvan hadden de uitslag correct voorspeld.
Geen van de Duitsers, nog steeds in opperbeste stemming, wilde echter weten van uitbetaling. "Das ist fur dich," werd ons toegezegd. Frenk en ik keken elkaar aan, wilden we dat wel? Bij de dikke-bierbuik-Duitser aangekomen, wisten we het zeker. We wilden dit niet.
Onze hele poule-pot inclusief de fooien kieperden we op de campingtafel. "Fur Dich," schreeuwden we hem na terwijl we hard weg holden. Trouw aan het land hebben we arm maar voldaan, wegens de daad, de rest van de vakantie voltooid. 8 Juli 1974. Een dag om nooit meer te vergeten.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

richard kostons schreef op Zondag 17 november:
ik ben achteraf wel teleurrgesteld,omdat 8juli 1974 geboren ben.het was mooier geweest als die dag nederland wereldkampioen was geworden.

Aiken schreef op Maandag 9 juli:
Zowel Dagtaak als Heidi: geweldig!

dagtaak schreef op Maandag 9 juli:
Dat is andere koek!

Heidi schreef op Zondag 8 juli:
8 juli 1974 ook voor mij een dag om niet te vergeten: de volgende dag was mijn blauw kevertje met nog een verplicht Duits kenteken met hondepoep besmeurd en met een stok erin "mof" geschreven en voor de volgende anonyme dreig telefoontjes over weken moest ik de politie inschakelen. Zou ik het vandaag er nog over hebben? Nee, eigenlijk niet ...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2