Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Sport en Politiek: Scoren met politici, Sportzomer pas begonnen

Maandag 25 juni 2012

Het was al aangekondigd: het wordt een lange zit. Wat staat ons nog te wachten:
  • De laatste wedstrijden van het EK-voetbal
  • De Tour de France
  • Wimbledon
  • De Olympische Spelen
  • en als sluitstuk De Paralympics

Als alles een beetje volgens planning verloopt is de Sportzomer net klaar voordat de verkiezingen in Nederland plaatsvinden. Gelukkig voor de politici is dan het nieuwe voetbalseizoen al begonnen, want de politici spinnen garen bij de sport. Kijkcijfers verzekerd. Of je nu lijsttrekker, lijstduwer of bankzitter bent: ieder mag zijn of haar woordje doen. Vooralsnog vooral "zijn" woordje. De vrouwen komen later.

Terwijl Europa in een diepe crisis zit en het Noorden van Europa zich suf zit te piekeren over hoe het allemaal verder moet, scoren Italië, Portugal en Spanje prima. Griekenland zorgde bijna voor een stunt en de Ieren zijn de publiekslieveling.

Terwijl de Kunduz-coalitie allang geen eenheid meer is, krijgen we een lesje in team-spirit, het risico van jokken, klikken en lekken. Elke dag zien we dat sterke ego's het afleggen tegen spelers die het algemeen belang hoger achten dan het gaan voor het eigen gewin.

Sport is politiek. Elke dag voeren de spelers campagne om gekozen te worden, trainen ze hard om bij de besten te kunnen horen, worden ze onderworpen aan analyses en peilingen, en we volgen het. Massaal. Achterbaksheid wordt ontmaskerd. In simpele bewoordingen opdat iedereen het maar snapt.

Politici weten het en ze schuiven aan. Wil je een miljoenenpubliek bereiken dat hard en rechtstreeks reageert dan moet je erbij zijn. Als de kippen. De invloed van de reactie van Rene van der Gijp op een politicus kan nog wel eens bepalender zijn voor een goede uitslag dan het zetten van een punt of een komma in een verkiezingsprogramma.

Jan Mulder kondigde anderhalve week geleden aan: het wegvallen van het Nederlands elftal kan wel eens desastreuze gevolgen hebben voor de verkiezingen: "Proteststemmen! Let op mijn woorden." Zover hoeft het niet te komen. 

Met nog meer dan halve sportzomer voor de boeg zullen er nog genoeg mogelijkheden zijn om politici te horen over transparantie, solidariteit en eerlijke kansen. Misschien is het maar goed dat de Paralympics het sluitstuk van deze zomer zijn. Laten we hopen dat ook dan de kijkcijfers op peil blijven.

Wind of tegenwind, een duwtje in de rug kunnen we allemaal gebruiken.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2