Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Reve, Schafthuizen, Nop Maas en de biografie

Woensdag 27 juni 2012

De oorlog tussen Matroos Vos, alias Joop Schafthuizen en de biograaf van Gerard Reve, Nop Maas, is weer opgelaaid. Niet dat er ooit een wapenstilstand was, maar de strijd is weer openbaar. Geheime oorlogen, daar hebben we niets aan. Een beetje oorlog heeft publiek nodig.

Op de dag af dat de Volksschrijver zich 56 jaar geleden bekeerde tot het Katholieke Geloof, is het vloeken en tieren weer losgebarsten met als inzet: het verschijnen van het derde deel van de Reve-biografie. Schafthuizen vindt het bij nader inzien niks dat er allerlei niet eerder gepubliceerde citaten en schrijfsels van Reve openbaar worden gemaakt over een periode waarin hij bed-, tafel- en huisgenoot van Gerard was. Dagtaak heeft eerder over de perikelen rond Nop en Matroos Vos geschreven, zie voor links onderaan dit stukje.

De rechter heeft gisteren beslist dat het boek toch uit mag komen. Dit najaar. Het elke maand bellen naar mijn boekhandel wanneer het boek eindelijk binnen is dat ik anderhalf jaar geleden al besteld heb kan dus bijna gestaakt worden. Het gaat er komen! De kroon op het werk. De eerste twee delen van de biografie waren al prachtig om te lezen, het derde deel moet de climax vormen. Hierin beschrijft Nop Maas de periode waarin Joop Vos een grote rol speelde en Reve van drankzuchtige, maar toch nog soms opmerkelijk vieve man, een oudere, nog steeds drinkende, maar afhankelijke Reve werd. Afhankelijk van Matroos Schafthuizen die,  eerlijk is braaf, het toch maar op zich genomen heeft om de volle verzorging op zich te nemen. Hulde aan wie hulde verdient.

De oorlog is met deze uitspraak nog niet over. Schafthuizen gaat alsnog proberen om het boek te laten verbieden. Kansloos, het boek zal ik echt hier in het najaar in de kast hebben, maar er zal nog wat over en weer schieten plaats gaan vinden. Joop beraadt zich op cassatie of een bodemprocedure. Beide langdurig en meer voor de vorm.

Saillant detail: eerder deed Nop Maas aangifte tegen Joop omdat hij telefonisch met de dood bedreigd was. Nee, verweerde de dappere Matroos zich: "Ik heb niet gezegd dat ik hem dood zou schieten, maar dat ik hem hartstikke dood zou schieten." 

Hoe dan ook, het duurt nog even, maar met het prettige vooruitzicht dat de herfst schitterend zal zijn, kom ik deze zomer wel door.
eerdere Dagtaken over Nop en Joop:
https://dagtaak.org/2011/04/zondagmaandag-pasen-2011-het-evangelie-van-reve-door-nop-maas.html

https://dagtaak.org/2011/06/reve-nop-maas-matroos-vos-en-het-zadel.html

eerdere Dagtaken over Reve:
https://dagtaak.org/2011/12/reve--de-avonden-%282%29--zenuwlijders-drank-en-de-troost-en-het-verlangen-groots-te-zijn.html

https://dagtaak.org/2011/12/gerard-reve-de-avonden--en-overmorgen-is-god-jarig.html


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2