Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Over lezen, over schrijven, overlezen en overschrijven

Zondag 17 juni 2012

"Van boeken krijg je nooit genoeg." De stem van Wim T. Schippers komt uit de radio. Vaderdag. Het had net zo goed Moederdag, Sinterklaas of Kerstmis kunnen zijn. Op een geschenkdag geef je een boek.

"Boekverkoper, ik wil een boek."
"Welk boek, mijn kind?"
"Voor mijn vader, het is binnenkort Vaderdag, kiest u maar, u heeft er verstand van."
"Houdt hij van puzzelen, van vissen, van honden, van reizen, van eten, van voetbal, van zijn vrouw, of gaat hij liever vreemd? In het laatste geval raad ik je een boek van Heleen van Royen aan, in een van de andere gevallen verwijs ik je door naar de cadeautafel achterin de winkel."

Achterin de Boektiek is het druk, veel drukker dan voorin. Wat je van ver haalt is lekkerder, Heleen van Royen weet waar ze over schrijft. Vooral de boeken met stickers vinden gretig aftrek. "Ook Pa zal merken dat het crisis is."

Dan valt mijn oog op een groot dik boek met een bonte band. "Ik Jan Cremer" staat er met koeienletters op. Dat boek ken ik. Mijn vader heeft het al. Maar mooi ziet het er niet meer uit. Het is duidelijk dat het veel gelezen is. Ik besluit hem te verrassen met een mooi schoon nieuw exemplaar.

De boekverkoper is blij dat ik wat heb kunnen vinden. "Wens je vader er maar veel plezier mee!" Trots als een pauw verlaat ik de winkel. Ik wil later ook schrijver worden, gaat het door me heen. Niets is mooier dan met mijn eigen woorden iemand veel plezierige uren bezorgen, en als ze er iets van opsteken is het helemaal meegenomen.

Op de vooravond van Vaderdag, "Father's Eve", is in het Kunstbedrijf een avond voor schrijvers. Er zal gesproken worden over schrijven en uitgeven en hoe je dat alles aanpakt. Ik sluit me aan in de rij, koop een kaartje en nestel me op de tribune. Een van de sprekers spreekt over de Schrijfcoaches en over Nieuwe Druk. "Mooi," denk ik, "maar die man ken ik al," mijn aandacht gaat vooral uit naar de laatste spreker.

Hij vertelt over hoe je een betere schrijver wordt. Tips, trucs, regels en richtlijnen. Veel daarvan heb ik opgeschreven, twee heb ik er onthouden. "Pak nog eens een boek uit de kast dat je vroeger enorm heeft aangesproken, lees het nog eens, maar nu anders! Probeer terug te halen waarom je het zo mooi en goed geschreven vond, en probeer te formuleren waarom." Dat was de eerste tip. De tweede mocht er ook zijn: "Schrijf een passage die indruk op je maakt helemaal over, letterlijk, liefst met de pen."

Ik wist genoeg. Thuisgekomen haalde ik het boek voor mijn vader voorzichtig uit de verpakking en begon te lezen. Al snel had ik door wat hem zo had aangesproken. Enkele van de mooiste passages heb ik overgeschreven. Ik zou later schrijver worden, nu wist ik het zeker!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

heidi schreef op Zondag 17 juni:
Ik vind geen boek een mannenboek maar zoals je schreef, in die tijd waarschijnlijk wel. Ik wou dat mijn boek "Prinsesjes huilen niet" verplichte lectuur in de bak was, zeker bij veroordeelden voor seksuele strafdaden.En dat zijn dan weer mannen ...Ik bied me aan voor een gratis lezing voor deze doelgroep!!!

Fokke schreef op Zondag 17 juni:
Een studievriend van mij scheurde alle blz. uit het boek en plakte die op de muren van het toilet van het studentenhuis. Behang. Ik realiseer me nu pas dat daarmee maar de helft leesbaar was. Misschien was dat genoeg.

Dagtaak schreef op Zondag 17 juni:
Ja, Ludieke, in die tijd. Ik denk ook niet dat het nu nog een aanrader is. Maar was een boek dat toen veel mannen lazen die nooit of zelden lazen.

ludieke schreef op Zondag 17 juni:
Dit is nou een boek dat ik nooit gelezen heb: Ik Jan cremer. Is het vooral een mannenboek? Werd het gelezen in een tijd dat wij ons bezig hielden met De schaamte voorbij?

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2