Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Politiek: BAM2012, Tofik Dibi en Groen Links

Dinsdag 15 mei 2012

De voorspellingen zijn niet goed. De nieuwe partij BAM2012, onder leiding van oud Groen Links fractielid Tofik Dibi wordt in de media geschat op een zeteltje of 2. En dat dan alleen nog als de naamsverandering inderdaad doorgaat. Na het experiment Groen Links, waartoe de PSP, de PPR, de CPN en de EVP in 1990 besloten, is het nu tijd voor een nieuwe naam: BAM2012.

Femke Halsema en Jolande Sap naakt in een wei vol schapen met daarboven Tofik Dibi zwaaiend met een stropdas hangend in de lucht. BAM! Genoeg volgzame schapen, lijkt Tofik te zeggen, we gaan er tegenaan!

De criticasters vergissen zich. Tofik zou te jong zijn en zou nog wat jaartjes moeten wachten. Dat lijkt me onzin: Ik zou me sterk moeten vergissen, maar ik denk dat Tofik er over tien jaar nog steeds hetzelfde uitziet. De oudere jongere van de nieuwe generatie. Tofik was twee jaar geleden al ongelukkig toen Jolande werd verkozen tot partijleider na het vertrek van Femke. Dat kon je zien. Tijdens het congres zat hij er met zijn mooie jasje, over een flitsend t-shirt aangetrokken, al zichtbaar teleurgesteld uit. Tofik moet niet wachten: Nu of nooit. Het is een gok. Het is het alles of niets uit het voetbal. Het is bloed, zweet en tranen. En dat is precies wat Dibi de huidige fractieleider lijkt te verwijten.

Van de principiële, uitgesproken, soms anarchistische, en bijna altijd ludieke achterban van de voorouders van Groen Links lijkt niet veel meer over. De bedachtzame, realistische, compromis-zoekende Groen Linkser heeft genoeg keus. Met D'66 was het ten tijde van Femke al goed zakendoen, en Jolande heeft dat nog eens verstevigd. Gaat D'66 net iets te ver, dan hobbelt de GL-er even naar de linkerkant. Zonde van de nostalgie wellicht, maar politiek maakt het allemaal niet zoveel uit.

Kunduz heeft twee dingen duidelijk gemaakt. Groen Links heeft het verleden met een activistische achterban definitief verlaten. En Kunduz heeft Groen Links en D'66 erg dicht bij elkaar gebracht.

Ik denk niet dat Dibi mij zou kunnen overtuigen om op hem te gaan stemmen, maar dat er een groot politiek gat is voor (vooral) jonge mensen die na de slaapbol van Kunduz nu echt BAM willen dat geloof ik wel.

Misschien moet Jolande Sap maar eens serieus met Alexander Pechtold gaan praten. Als Diederik niet te laat is, kan hij misschien aansluiten. Aan goede grote middenpartijen ontbreekt het in elk geval.

En Dibi? Succes. Ik weet zeker dat je bloed, zweet en tranen genoeg hebt. Blijf geen bankzitter. Lukt het niet, ga dan het huis uit en ga wat leuks doen.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Zaterdag 19 mei:
Ga wat doen met je leven!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2