Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Lenteakkoord, taal, en Politieke Branding

Woensdag 16 mei 2012

Lente, is een vrolijk woord, je hoort vogels, je ruikt het ontluiken van de natuur, niet te warm, maar behaaglijk. Een mooie lente past ons allemaal: het schept mooie positieve verwachtingen.

Kunduz, klinkt somber, klinkt als oorlog, klinkt als tweespalt, je wordt er niet vrolijk van en je vreest het ergste.

Taalpsychologie is belangrijk in de dagelijkse omgang, en zeker ook in de politiek. Zoals het woord "Hervormen". Dat klinkt ook een stuk milder dan, we zijn aan de rand van de afgrond en er moet nu acuut iets gebeuren, wat? Dat weten we nog niet.

In twee weken tijd zijn we gewend geraakt aan het woord: Lenteakkoord. Daarvoor sprak iedereen nog over Kunduz. De campagne van de vijf partijen is gelukt en geslaagd. Het belooft een vrolijke boel te worden. Bloesem, knoppen, warme zachte lucht die over het land gaat komen.

In de taalkunde heet zoiets: een eufemisme. Iets mooier weergeven dan wat het werkelijk is, vaak gebruikt als (licht) cynische stijlvorm. Verzachtend, verbloemend, maar ook vaak verhullend. Het wordt pas gevaarlijk als de spreker het niet cynisch gebruikt maar ons om de tuin wil leiden. Dan worden we "beetgenomen" . De spreker weet hoe de vork in de steel zit en om medestanders te krijgen spreekt hij zich "eufemistisch" uit.

Bij het Lente-akkoord weet ik het nog zo net niet. Worden we beetgenomen, is het een kwinkslag, of hebben de Lente-politici eigenlijk zelf helemaal geen idee hoe de vork nu in de steel zit?

Om ons heen vallen landen om. Om ons heen gaan stemmen op om toch maar minder drastisch te gaan bezuinigingen. In het land zijn mensen die nog iets van spaargeld hebben massaal aan het "ontsparen". Zij die het niet meer hebben trekken de buikruim van het lente-pakje nog iets steviger aan. Gemeentes buigen zich om de eigen bijdrages voor de GGZ maar zelf te gaan betalen.

Negativiteit trekt negativiteit aan. Door optimisme uit te stralen proberen we niet onszelf beter te laten voelen maar ook de mensen om ons heen. Het Lente-offensief is geslaagd.

Er zal veel behoefte zijn aan taal-psychologen de komende tijd. Het wordt een mooie zomer. "Meer" dan vierhonderdduizend mensen "minder" gaan dit jaar op vakantie. Niet omdat ze geen geld daarvoor hebben maar om maar geen woord te hoeven missen van de aankomende campagne-retoriek. Het belooft een heerlijke zomer te worden!
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

ton schreef op Woensdag 16 mei:
Ik heb het Kunduz-akkoord altijd gezien als het akkoord m.b.t. de opleiding van agenten in Afghanistan. Daar was/ben ik tegen. Het nu voorliggende plan kan ik pas beoordelen als er een uitwerking ligt.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2