Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De Stekkerdoos: Geschikt of ongeschikt, U moet wat te kiezen hebben.

Zaterdag 19 mei 2012

"Geschikt of ongeschikt, U moet wat te kiezen hebben."

- "Goedemiddag meneer, waarmee kan ik u helpen?"
- "Ik zoek een fraaie waterkoker voor mijn vrouw."
- "Dat treft meneer, we hebben net de nieuwe voorraad binnen, loopt u maar mee."

De winkel ziet er uit alsof er al lang geen grote schoonmaak is gehouden. Het is ook een beetje een allegaartje, alsof Blokker, de Marskramer en Zeeman jaren geleden zijn gefuseerd, maar er nog steeds niet duidelijk is gekozen voor een frisse nieuwe identiteit. Het oude Blokker-personeel gedoogt het personeel van de Marskramer en Zeeman, en andersom is het ook zo. Op feest- en hoogtijdagen is de sfeer goed, maar nu de toestroom van klanten wat lijkt te staken lijkt het even ieder voor zich en God voor ons allen.

Terwijl ik achter de brave man aanloop voel ik de blikken in mijn rug van de andere bloedgroepen. "De afdeling waterkokers kan niet ver meer zijn," trotseer ik me.
Op een laag tafeltje staan twee kokers me aan te staren.
-"Dit zijn ze, meneer, een rode en een groene."

-"Mooi," zeg ik, "doet u mij maar de beste, mits het prijsverschil niet te groot is natuurlijk, ik laat me graag kort en goed adviseren door u." Ik kijk hem glimlachend aan. Een verkoper kan beter gelijk weten wat voor vlees hij in de kuip heeft, ik laat me geen knollen voor citroenen verkopen en ook aan katten in de zak heb ik niks. Het gaat om de toekomst van mij en mijn vrouw, zo houd ik mezelf voor. Een waterkoker die aarzelt bij het eerste theezetten of een rib uit mijn lijf heeft gekost, nee, daar kan ik niet mee thuiskomen.

-"Van prijsverschil is geen sprake," zo begint hij zijn verkooppraatje, "maar de rode is volstrekt ongeschikt. Hij wordt veel te heet, in plaats van kokend water produceert hij vooral stoom, en de aan- en uitknop doet het ook niet. Hij staat altijd aan. De enige manier om hem te remmen is om de stekker uit het stopcontact te trekken. Onhandig en onbetrouwbaar dus."

-"De groene, daarentegen," gaat hij in een lange volzin verder, ja, goed gebekt is hij wel, "functioneert uitstekend. Heeft u zin in thee, dan kookt hij water voor thee, wilt u liever oploskoffie, dan kookt hij water voor uw koffie. Een bakje noodles? Geen punt. De knop aan, en even later heeft u warm water, uitermate geschikt voor uw tussendoortje.

-"Maar meneer," ik onderbreek hem, "als de ene totaal ongeschikt is waarom verkoopt u hem dan?"

De man kijkt me meewarig aan. "Ach, de mensen willen wat te kiezen hebben."

Ik loop de winkel uit en het andere personeel durft me nauwelijks aan te kijken. Zonder waterkoker vertrek ik. Ik heb alleen de stekkerdoos gekocht. Als aandenken. Mijn vrouw moet nog maar een dagje wachten op haar cadeau.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

sprakeloosID schreef op Zaterdag 19 mei:
Ik vind het verkooppraatje voor de groene koker te optimistisch, maar goede verkopers mogen bestaan bij de gratie van domme kopers

ton schreef op Zaterdag 19 mei:
Een geaarde stekker, een ongeaarde doos. Dat is pas een keuze...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2