Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

RTL Bonnetjes en de Wet Openbaarheid Bestuur

Donderdag 1 maart 2012

Gisteren dacht RTL het land een grote dienst te bewijzen door alle declaraties van ministers en staatssecretarissen openbaar te maken. Voer voor speurders, lekkerbekken en koopjesjagers. Waar lunchen onze ministers, wat geven ze als afscheidscadeaus en waar kan je tegenwoordig nog voor een goede prijs zilveren manchetknopen aanschaffen? 

RTL heeft het allemaal voor ons laten napluizen en wat blijkt: we hebben een uitermate saai kabinet! Ze kopen bij Ikea, declareren zelfs de draagtas, lunchen en snacken bij Shell en Mac Donalds, geven dames een boeket van € 20,00 en heren een boeket van € 25 en je kunt beter Donner op je afscheidsreceptie uitnodigen dan Verhagen als het je om fraaie cadeaus gaat.

Ga je echter uit eten doe het dan met Verhagen en niet met Zijlstra. Het verschil is groot. Heerlijk Indisch of een Big Mac in Lemmer, Verhagen is ook nog een van de weinigen die wel eens een fooi geeft namens de Nederlandse belastingbetaler. Overnacht je toevallig in hetzelfde hotel als Donner dan heb je nog kans dat er wijn besteld wordt via de room-service. Op bezoek bij Bleker in Den Haag? Je waant je in de Ikea vestiging van Duiven. Uit eten met Rutte? De beste kans om hem te treffen is om naar het Catshuis te gaan waar hij vaak in groot gezelschap dineert en Rutte stuurt 450 kerstkaarten per jaar.
Leers praat slecht Engels en studeert er hard op en oud minister Van Middelkoop heeft als afscheidsgeschenk een Bosatlas gekregen.

Dat was het zo ongeveer. Af en toe een bezoek aan het buitenland natuurlijk en dat de heren en dames daar wat geld aan uitgeven lijkt alleen maar in het landsbelang.

Als de bonnetjes al wat aantonen is het dat we in een land wonen waar onze staatssecretaris van Cultuur nauwelijks culturele uitgaven doet en onze Minister President zich niet of nauwelijks kan meten met zijn broeders en zuster in andere landen.

De PvdA wil graag een debat over de bonnetjes. Ik zou het ze afraden. Voor we het weten brengen we de ministers nog op goede ideeën. Het enige dat ik Rutte zou aanraden: spring eens wat vaker uit de band, doe eens iets leuks en geef eens vaker een bloemetje weg. Er zijn genoeg mensen in dit land die het nodig hebben. Want we zijn er met zijn allen de laatste anderhalf jaar niet vrolijker op geworden.

En als de journalistiek dat nu eens op een rijtje zet met de bonnetjes erbij van mensen die nauwelijks meer rond kunnen komen, dan zouden ze het land wellicht een nog grotere dienst bewijzen.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2