Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Politiek, de Peilingen en de Pet van de Kiezer

Maandag 19 maart 2012

Er wordt wat afgemeten in Nederland. Maurice de Hond, de NIPO, bureau Synovate komen regelmatig met nieuwe cijfers over hoe wij, de kiezer, zouden gaan stemmen als we nu zouden gaan stemmen.

En we kijken, nemen het tot ons, en houden ons hart vast.
Daalt de PVV dan verzinnen ze iets rigoureus om toch weer hoger te komen. Het meldpunt heeft ze geen windeieren gelegd.

Daalt de PvdA dan nemen ze een nieuwe leider en zonder dat de koers wordt verlegd waait er weer een frisse wind door de statistieken. Job Cohen zei het mooi afgelopen zaterdag tijdens het ingelaste PvdA congres: "Toen ik aantrad stegen we in de peilingen, nu ik vertrek stijgen we weer in de peilingen."

Maurice de Hond is een graag geziene BN-er en huppelt van de ene uitzending van DWDD naar de volgende uitzending van Pauw en Witteman. Maurice de Hond en de zijnen lijken bepalender voor de politieke koers dan de politiek zelf. Ook Guy Verhofstadt was het blijkens zijn donderspeech vorige week al opgevallen: "Nadat de cijfers bekend werden gemaakt van de gedaalde populariteit van Wilders na zijn opmerkingen over het hoofddoekje van Koningin Beatrix heeft hij het onderste uit de kast gehaald om weer aan populariteit te herwinnen: het Meldpunt Oost-Europa." (zie de hele speech op Dagtaak (14 maart)

Rutte reageert mee. In zijn angst voor nieuwe verkiezingen roept hij de ene stilteperiode na de andere af. Niets mag lekken. Geen woord mag naar buiten. O wee, als de kiezer in de gaten heeft hoe het er werkelijk aan toe gaat. Zijn maatregelen om het lekken in de ministerraad tegen te gaan zijn al even rigide als de stilte rond het Catshuisoverleg.

"Management by Polls" is de nieuwe strategie. Het gaat er niet om wat we doen, maar wat de kiezer denkt dat we doen. En daarom zwijgen we maar.
Zou het niet heel bevrijdend zijn om maar eens een maandje of wat helemaal niet te gaan peilen zodat we als kiezers zelf kunnen gaan aanschouwen in alle politieke openbaarheid hoe het er aan toe gaat.

Voor Maurice vinden we in de tussentijd wel een ander baantje. Daar zijn ze bij Pauw en Witteman en DWDD wel creatief genoeg voor.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Gerrit Riezebos schreef op Maandag 19 maart:
Een poosje geen Maurice de Hond en collega's zou inderdaad wel eens een poosje plezierig zijn. Ook een tijd een krantenverbod voor politici zou niet gek zijn. Kamer reageert vaak op artikelen die in de krant staan en niet op basis van eigen bevindingen. Dat zou ook wel eens een hoop rust kunnen geven.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2