Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Boeken: Selexyz, De Slegte, Bol.com

Dinsdag 27 maart 2012

Triest. Prachtige boekwinkels met lange tradities. Donner in Rotterdam, Dekker vd Vegt in Nijmegen , Scheltema in Amsterdam , Broese in Utrecht dreigen verloren te gaan.  Klinkende namen, het rijtje is nog lang niet af.
Vaak ook in prachtige panden. Dominicanen in Maastricht, misschien wel de mooiste boekwinkel van Europa. Neem de Selexyz in Arnhem in het voormalige postkantoor op de Jansplaats. Helaas vond Selexyz dat dit tot een boeken-Ikea moest worden omgebouwd, maar de buitenkant is nog steeds prachtig.

Bol.Com redt Albert Heyn op het gebied van marketing, vooruitgang en internetverkoop. De Slegte lijkt nu samen met Selexyz op te gaan om de teloorgang door de crisis en juist ook door de internetverkoop van boeken weerstand te bieden. Of; uitstel van executie.

De mooie boekencollecties rechtstreeks doorschuiven naar de ramsjafdelingen van De Slegte? Het doet pijn. Met alle respect voor De Slegte: wie probeert daar niet voor een habbekrats zijn slag te slaan, maar het samengaan van chique boekenverkopers met zijn dumpbroertje is toch een teken aan de wand.

Hoe het gegaan zou zijn met de Donners, de Dekkers en de Broeses zonder een verbond te hebben gesloten met Selexyz is koffiedik kijken, ook zelfstandige boekverkopers hebben het immers moeilijk, maar de sentimenten zouden wellicht groter geweest zijn. Klinkende namen die nu nog schuilgaan achter de Selexyz-groep zullen nog verder naar de achtergrond schuiven.

De Slegte-Selexyz groep als verdedigingslinie tegen AH-BOL. Een ongelijke strijd.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

piewie schreef op Maandag 16 april:
Flauwe opmerking dumpbroertje. Wees blij dat de boekwinkels niet gesloten worden. Er wordt altijd wel afgegeven op DeSlegte, maar wel altijd in de rij met de feestdagen voor goedkope (zeer mooie) boeken. En even ter info: heel veel mensen denken altijd dat ze er alleen 2ehands boeken hebben. Jammer voor ze. gemiste kans. Ze hebben zowel recente, nieuwe als 2ehands boeken. Eerst kijken voor je een oordeel velt!!!

Martijn schreef op Vrijdag 30 maart:
Jajajaja, 'dumpbroertje' - moet het woord van 2012 worden.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2