Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Wajong, Sociale Werkplaats en Paul de Krom belooft

Vrijdag 3 februari 2012

Dat het al lang sappelen is binnen de SW (Sociale Werkvoorziening voor mensen met een arbeidshandicap) is duidelijk. Wat al maanden duidelijk was wordt nu helder, de afkalving van de sector is ingezet. Onze minister Paul de Krom (Sociale Zaken) spreekt zich uit. Maatschappelijke organisaties en belangenverenigingen zijn verdeeld, en de onderkant van de arbeidsmarkt is slecht georganiseerd. De afkalving zal soepel verlopen, althans zo lijkt het.

Mooie slogans waar iedereen zich in kan vinden; we gaan Werken naar Vermogen . Nog een mooie: er komt een regeling voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Onze staatssecretaris zegt dat mensen die nu afhankelijk zijn van Sociale Werkplaatsen op tal van punten ondersteund gaan worden (althans de werkgever dan die er voor kiest om deze mensen in dienst te nemen; wat overigens slechts mondjesmaat gebeurt) : Loondispensatie, jobcoaching, werkplekaanpassing. Er zullen Werkpleinen komen (samenwerking gemeentelijke sociale diensten en de UWV) waar mensen met plezier heen gaan en een baan naar hun keuze kunnen vinden.

Maar meneer de staatssecretaris, het bestond allemaal al, de Werkpleinen, de loondispensatie, de jobcoaching, de werkplekaanpassing en ook de onderkant van de arbeidsmarkt bestaat al jaren. Die hoeft u niet opnieuw te gaan bedenken. U maakt deze onderkant alleen maar groter en treuriger. Er komt juist minder geld voor deze maatregelen, aanpassingen op de werkvloer en de begeleiding op de werkvloer. Dat zou uw boodschap, uw verhaal moeten zijn: het Kabinet Rutte heeft er genoeg van om te investeren in mensen die te weinig productie leveren. Dan zou u transparant, helder en duidelijk zijn. Zeg er bij dat het geld op is eventueel, dan snappen we het misschien ook, maar ga ons brave burgers van het land, geen zand in de ogen strooien dat we nu het ei van Columbus hebben uitgevonden.

Want uw maatregelen zijn dramatisch, kom daar maar voor uit, veel mensen die nu werkzaam binnen de SW zullen er uitgesodemieterd worden; ze zullen direct of na een of twee stapjes in de Bijstand terecht komen; van daaruit nauwelijks iets mogen of kunnen ondernemen.

Een slimme werkloze zou ik aanraden: Ga geraniums verkopen, daar hebben we binnenkort erg veel behoefte aan, een haag van geraniums.

En de brave topmannen en topvrouwen van maatschappelijke organisaties, vakbonden, en belangenverenigingen die hun productieve uren steken in conferenties, bijeenkomsten en organisatorische problemen: steek de handen in elkaar en laat je niet verdelen door alleen pal te staan voor je eigen achterban en doelgroep.

Het gaat hard in Nederland. Spreek een jobcoach, een klantmanager van de Sociale Dienst, een begeleider van de SW, of liever: ga een dag mee met mensen die nu afhankelijk zijn van de Sociale Werkvoorziening.

Eerlijkheid en creativiteit is er nodig, geen oude wijn in nieuwe zakken die van ellende al uit elkaar vallen voordat ze zijn gevuld.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

harry schreef op Vrijdag 3 februari:
..en een plan voor 45 plussers graag Meneer Rutte

ton schreef op Donderdag 2 februari:
Werken naar vermogen. Maar dat wordt dan gevraagd aan de (meestal) minst vermogenden...

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2