Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Tijdloos: American Pie, Buddy Holly, Sneeuw en de verlate Dagtaak

Vrijdag 3 februari 2012

Vrijdag 3 februari 2012, 11.00 uur en nog steeds geen Dagtaak. Dat is uitzonderlijk. Natuurlijk zijn er dagen geweest dat er geen verse column op de site verscheen, maar die waren schaars. Dagtaak bestaat overmorgen exact een jaar en dit is de 325e column.

De meeste stukjes worden vroeg in de ochtend geschreven of zo vroeg in de ochtend dat het nog nacht is of zelfs de avond ervoor. Vooruit schrijven is geen optie. Ik zou me ongemakkelijk voelen: Dagtaak is geen verhalenbundel, geen vrijblijvend proza en ook geen forum voor een prachtig tijdloos gedicht; tenzij het door een ander geschreven is en het raakt een thema van de dag, zoals gisteren na het overlijden van Wislawa Szymborska (door Hugo Claus, althans zo begreep Arnon Grunberg, als huisvrouwenpoëzie neergezet).

Gisteravond stond mijn programma waarin ik de stukjes tik al open. Toen in plaats van de dagelijkse column een interview voor een lokaal schaakblaadje geschreven. En gelijk daar achteraan een verhaal voor het schaak/muziekblad A Tempo over het Gellert hotel in Boedapest waar ik in 1988 mijn eerste schaakpartij liggend in het warme water van de fameuze Spa speelde.
Vanmorgen wederom het programma geopend, maar in plaats van een Dagtaak te schrijven heb ik een verhaal van een nieuwe auteur in het fonds van Nieuwe Druk geredigeerd en van commentaar voorzien.

Het is inmiddels 11.30 en het gaat zo sneeuwen in Arnhem. Voordat ik vanmiddag naar de volgende afspraak ga wil ik de kans hebben gehad de eerste sneeuw van het jaar te voelen. De eerste sneeuw op 3 februari is uitzonderlijk. Alle lichten bij de ANWB staan inmiddels al op Oranje maar vooralsnog ga ik er gewoon van uit dat ik straks met de auto weg kan en na de bijeenkomst ook weer veilig thuis kan komen.
Van alle weertypes is sneeuw het meest tijdloos, en zelfs het wachten op sneeuw die gaat vallen is dat. Regen, mist, hagel en storm is te vergelijken met de waan van de dag. Sneeuw geeft rust en heeft een melancholische introspectieve werking, op mij althans. Dat verklaart wellicht alles. Ik kijk uit het raam en het wordt langzaam grijzer.

Voordat ik zo de deur uit ga zet ik American Pie van Don Mac Lean nog even op. Op drie februari 1959 kwamen drie muzikanten om het leven: Buddy Holly, Richard Valens en "Big Bopper" Richardson. Don Mac Lean schreef en zong daarover.

Drie februari: "The day the music died"
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Harry schreef op Vrijdag 3 februari:
..en zondag koffie met gebak :-)

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2