Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Schaamte , Henk, Ingrid en de rest

Zaterdag 4 februari 2012

Ik schaam me een beetje voor Alexander Pechtold. Hij maakt Henk en Ingrid tot dubieuze geuzennamen en ondanks dat hij blijft beweren dat "je vooral je eigen verhaal moet vertellen" duikt hij steeds opnieuw in het verhaal Wilders. Obsessief werd het in DWDD genoemd, je kan het ook re-actief noemen. Alex, zorg dat je ook ondanks Wilders, je eigen verhaal vertelt.

Ik schaam me een beetje voor Cohen. Hij blijft beloven Nee te zullen zeggen tegen de afbraak in de samenleving en met zijn eigen stevige verhaal te komen. Cohen is niet de jongste meer, heeft een flinke carrière achter de rug. Je kunt niet blijven beweren dat je "eens" met het antwoord gaat komen. Een man met zo'n profiel als hij kan zich niet veroorloven zich te blijven profileren als het eeuwige talent dat spoedig "uit de kast"zal komen.

Ik schaam me een beetje voor Jolande Sap. Met alle macht steunt zij de wanvertoning in Kunduz. Zij wil dolgraag een middenpartij worden in het politieke spectrum. Haar achterban raakt steeds verder verdeeld. Jolande zelf zal vast deugen, maar ze is in de valstrik van de politiek klem geraakt.

Ik schaam me een beetje voor Rutte. Ooit heb ik de beste man ontmoet toen hij nog prominent op Sociale Zaken werkte. Een oprechte liberaal met een sociaal hart die niet om de feiten heen draaide. Steeds meer wordt hij een machtspoliticus die handig laveert met meer- en minderheden in de kamer en omwille van de gedoogconstructie Nederland tot een lachertje in Europa maakt.

Ik schaam me een beetje voor Verhagen. Maar dat is plaatsvervangende schaamte. Het is goed dat hij zich wat meer naar de achtergrond laat afzakken. Die man gun je een bourgondisch leven in het zuiden van het land. Hij wilde zo graag de "Henk en Ingrids" (toch die namen weer) binnenboord halen dat hij zich de meest onhandige uitspraken heeft gepermitteerd.

Wie hebben we dan nog over? De twee heren rechts en links. Wilders en Roemer. Ach, op het moment dat de schaamte voorbij is en we weer een sterk politiek middenveld krijgen dan zullen deze heren een blijvende herinnering zijn aan de diepe crisis waar Nederland anno 2012 in zat.

Politiek is lastig, verzin maar eens goede antwoorden op de crisis waar Nederland en heel Europa in zit, verzin maar eens antwoorden als traditionele tegenstellingen tussen links en rechts niet meer in de genen van je kiezers zitten. Verzin maar eens antwoorden als niet de politiek maar economische en financiële belangen de wereld regeren. Maar toch zijn de heren en dames in de Tweede Kamer daar voor aangesteld. Veel succes en sterkte!

Ook namens Henk en Ingrid.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Dagtaak schreef op Zaterdag 4 februari:
Dank Johannes voor uitgebreide reactie!!

Johannis vd Linden schreef op Zaterdag 4 februari:
Goed artikel en mooie slotconclusie. My 2 cents: Alexander Pechtold's methoden hebben in ieder geval wel impact op de PVV-aanhang die vooralsnog gestaag afbrokkelt. Job Cohen ontbeert m.i. het politieke talent en misschien ook bagage om van de PvdA ooit nog een succestory te maken. Mark Rutte is altijd al een principeloze windvaan geweest. Jolande Sap is Limburgs, dat kan ze ook niet helpen. Maxime Verhagen zou je eerder een leven in de kolenmijnen gunnen. Geert Wilders is een nietsnut en al lang de schaamte voorbij en Emile Roemer zou in een volgende kabinetsperiode wel eens aangenaam kunnen gaan verrassen. Campagneretoriek en -stijl zeggen weinig over iemands credentials in het landsbestuur. Laten we wel wezen. Een beetje geslepen Nederlandse politicus gebruikt de noodzaak tot het sluiten van compromissen immers grif als een schaamlap.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2