Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Krasse Knarren, Oudere Jongeren en Dagtaak viert feest

Zondag 5 februari 2012

Vandaag is het driewerf feest in Huize Dagtaak. Het is exact een jaar geleden dat Dagtaak voor het eerst verscheen. Het is exact twee jaar geleden dat mevrouw Dagtaak "ja" zei tegen de schrijver dezes ten overstaan van een ambtenaar van burgerlijke stand. En het is voor het eerst sinds achttien jaar dat het Simplistisch Verbond onder leiding van Van Kooten en De Bie weer een uur lang te bewonderen is.

Het belooft een mooie dag te worden.

Mijn ex-vrouw treedt morgen in het huwelijk, mijn kinderen zijn daarbij aangewezen als getuige-deskundigen, mijn moeder gaat met haar nieuwe partner bij mijn vader en zijn tweede partner op bezoek en Fidel Castro presenteert zijn memoires.

Oudere Jongeren, Krasse Knarren.

De politiek is nog steeds op zoek naar de stem van het Volk, snelle jongens met korte boodschappen maken de dienst uit en de top 2000 is gevuld met muziek die gemaakt is door dames en heren die nu al jaren van hun pensioen genieten.

De Van der Laken, De Tegenpartij en de Koos Koetsen van pakweg dertig jaar geleden maken nu de dienst uit.

Natuurlijk is de tijd niet stil blijven staan. Zonder ontwikkelingen en voldoende wanen van de dag zou de dagelijks column nooit geschreven kunnen worden. Zonder voldoende nieuwe ideeën, enthousiasme, aanstormende jeugd en nieuwe talenten zou de wereld al lang (niet meer) doorgedraaid zijn.

Maar dat de typetjes van weleer plaatsgemaakt hebben voor levensechte, niet gespeelde, in-zichzelf-gelovende, mediageile, zichzelf dagelijks op de vaderlandse televisie presenterende reïncarnaties van de Keek-op-de-Week iconen is op zijn minst apart te noemen.

De Mattenklopper mag wat vaker gehanteerd worden, voor de corrigerende tik maar ook om het stof uit de huidige tijdsgeest te slaan.

Vandaag is het feest. En vanmiddag gaan wij bonbonnetjes eten zoals alleen de Vieze Man dat kon. En alle smaken van de afgelopen decennia zullen door onze monden gaan. En als we tenslotte de zoete en soms bittere sappen uiteindelijk doorgeslikt hebben wordt het tijd voor nieuwe plannen en nieuwe smaken.

Heerlijk!Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

biene schreef op Donderdag 9 februari:
Gefeliciteerd!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2