Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Joan, het Songfestival en het Gezicht van Holland, Tooi Tooi!

Maandag 27 februari 2012

Nederland is er klaar voor. Gisteravond werd de nationale voorronde gehouden van het Songfestival: We hebben een winnaar in huis!

En eerlijk is eerlijk, het was al jaren geleden dat ik het songfestival voor het laatst zag, laat staan een voorronde, maar nu John de Mol hoogst persoonlijk ingegrepen heeft om het succes van Teach In Ding-a-Dong te herhalen heb ik me in tijden niet zo geamuseerd voor de televisie als gisteravond.

Samen met mede-twitteraars is de saamhorigheid en het groepsgevoel nooit zo sterk geweest als tijdens dit mini-festival. Het leek aanvankelijk een saaie avond te worden, schaamrood op de kaken, droevenis alom. Een plaatsvervangende schaamte toen een internationale jury werd voorgesteld
("Nee toch," dacht ik, "dat we het laten gebeuren dat het buitenland nog meekijkt ook, we staan er al niet te best voor in Europa."). Tot Joan kwam.

Een dame verkleed als Hiawatta met een koortje van op speelgoedtrommels slaande dames in Jane -van Tarzan- kledij. De jury van deskundigen vond het niets, de internationale jury vond het niks, aan haar gezicht te zien vond ze het zelf ook maar flauwtjes, maar "Wij" twitteraars, bellers, en criticasters hebben massaal onze stem laten horen: Hiermee willen wij naar buiten komen! Dit is de ware Voice of Holland. Ons is niets te gek! Zelden was het zo'n feest op twitter, tranen met tuiten van het lachen, was het niet om de hoofdtooi dan wel om de grappen en grollen. John bedankt! Je hebt ons een avond bezorgd om nooit meer te vergeten, en wat mij betreft moet jij ook maar de verkiezingen gaan organiseren.

Eigenlijk zou de column van vandaag gaan over Personal Branding, over Peptalk en Houd-de-Moed-er-in. Ik had willen schrijven over dat we wat eerlijker tegen elkaar mogen zijn. Niet alleen maar lofzang, niet alleen maar doekjes voor het bloeden, maar gerust mogen erkennen als we iets niet kunnen of als een ander iets niet kan. Ik had willen schrijven dat mensen soms tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. Dat je niet iedereen zomaar of de televisie moet laten zingen in rare pakjes, of leiding moet laten geven aan een politieke partij in een vijandig politiek klimaat. Dat soort voorbeelden.

Achteraf ben ik blij dat ik het nog niet geschreven had. Als we Joan vooraf tegen haarzelf in bescherming zouden hebben genomen hadden we niet zo'n mooie doldrieste en feestelijke avond gehad.

Dank Joan! En veel succes gewenst! Tooi, tooi!
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Gerrit Riezebos schreef op Zondag 26 februari:
Songfestival, 24 uur tussen leven en dood ... John de Mol is echt de weg kwijt. Ook deze man mag wel tegen zichzelf in bescherming genomen worden geloof ik.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2