Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Gelukkig dooi!

Zondag 12 februari 2012

Ik ben een fanatieke schaatser. In mijn hoofd. Als klein jongetje kon ik goed schaatsen, als jonge tiener was ik altijd op het ijs te vinden als het er was, en als het er niet was schaatste ik van oktober tot maart op de prachtige buitenbanen van Jaap Eden en die van Utrecht. Vanaf het ijs heb ik ook de jaren daarna vele malen de kerk van Ransdorp gezien, Monnikendam, Volendam en in Marken mezelf opgewarmd en getrakteerd. Een rondje Pampus, altijd spannend. Het Muiderslot in de verte. De hel van het Noorden bij Steenwijk, molentochten bij Kinderdijk, Ankeveense plassen en het ondiepe water van het Veluwemeer overgestoken toen Almere nog Almeertje was.

De schaatsen heb ik nog. Goed verzorgd leer maar zonder veters. Schaatsen die stevig aan de schoen vastzitten en niet kunnen klapperen. In de schaatsen bewaar ik mijn favoriete schaatssokken. De ijzers zijn altijd vet en zonder roest, maar bot. Al jaren. Want ik durf niet meer.

Niet vanwege de angst om door het ijs te zakken, niet vanwege de kou, niet vanwege de kans op vallen en een scherpe punt van een collega schaatser in mijn onderbeen te krijgen of door mijn handschoen. Ik durf niet meer omdat ik vrees de tochten die ik vroeger maakte niet meer te kunnen halen. Honderd of honderdvijftig kilometer schaatsen was geen probleem, toen. Ik genoot van de wind van achteren en met de handen op de rug met een flinke snelheid een bijna meditatieve staat te bereiken. Ik genoot van de worsteling om met wind van voren toch nog een ritme vast te houden. Tellen, dat was het geheim. Ritmisch tellen en slagen maken.

Ik zie op de televisie beelden van de tochten die ik ooit allemaal zelf heb gereden. Ik hoor het ijs en kan het bijna voelen. "Morgen", zeg ik dan, misschien dat ik morgen een gaatje vind om de schaatsen te laten slijpen. En ik weet dat ik dat niet zal doen. De gedachten aan 'toen' zijn mooier dan dat ik ooit nog kan bereiken.

Vanaf morgen treedt de dooi in. De ijspret is over, de beelden van de helden op het ijs zijn dan weer verdwenen. "Ik ga volgend jaar de schaatsen maar eens laten slijpen, flink voordat het weer gaat vriezen. Jammer dat het er dit jaar niet van is gekomen," zeg ik met een overtuigende en met oprecht spijt klinkende stem. In mijn hart ben ik blij. Boven heb ik een doosje met lintjes, medailles en andere gedenkstukken aan de vele tochten. Het doosje zal niet voller worden.

Het dooit, gelukkig.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Nynke schreef op Zondag 12 februari:
150 km reed jij ooit?? joh, daar heb je een heel leven lol van. mooi stuk en heel herkenbaar (zelfs met maar 15 kilometer ooit ;-))

Peter schreef op Zondag 12 februari:
mooi. eerlijk. herkenbaar. Wat wil je nog meer? Een groet vanaf Madeira, Peter

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2