Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De Agenda van Mark Rutte en het lekken in de ministerraad

Zaterdag 11 februari 2012

Mark Rutte heeft een nieuwe manier uitgevonden om het lekken van stukken die nog besproken moeten worden in de ministerraad tegen te gaan. Een originele gedachte die moet gaan leiden tot een beter bestuur van het land. Een nieuwe strijdwijze die ministers met een te groot ego die goede sier willen maken door gratis publiciteit te zoeken zal moeten dwarsbomen.

Allemaal de vingers op de mond, telefoons uit en een stapje naar achteren wanneer je in de buurt bent van een kopieerapparaat. Namelijk: Rutte gaat eigenhandig agendapunten schrappen waarvan ook maar iets is uitgelekt!

Voordat Rutte de vergadering opent gaat hij eerst samen met zijn secretaresse de kranten door om te speuren naar lekkages en, slim als hij is, ook op de nieuwssites en de meest relevante actuele weblogs.
"Wel verdikkie," zo kan het dan klinken, "heeft die Duvelse Dagtaak toch achterhaald dat we vandaag taart bij de thee hebben om te vieren dat we toch door gaan in Kunduz ongeacht de uitkomst van het GroenLinks congres." Ja, dat heeft Dagtaak.

Via de prachtige site pastebin.com waar gratis wachtwoordtips van KPN-klanten opstaan, is soms ook andere handige informatie te vinden. Een mailtje van Hillen naar de bakker op het Lange Poten is door Hackers Anonymous onderschept en op de site geplaatst. De taart, met een glazuurlaag waarop in het stadswapen van Kunduz gebroken geweertjes moesten worden ingelegd, was voor vrijdagmiddag 14.30 besteld. Dan weet je het wel!

Had Dagtaak de nieuwe zienswijze van Rutte eerder geweten dan had hij niet alleen melding gemaakt van de taartbestelling maar tevens van het besluit zelf om door te gaan in Kunduz. Nu is helaas alleen de taart van de agenda gehaald.

Voor volgende week weten we het. De vrijdagkranten zullen bol staan van mogelijke kabinetsbesluiten, alles om te voorkomen dat het land nog verder in het internationale verdomhoekje komt te staan. De weblogs zullen niet nalaten te speculeren over verdere afbraakbezuinigingen. Rutte denkt de agenda te kunnen bepalen, maar hij heeft een belangrijk ding over het hoofd gezien: Dat mensen menselijke trekjes hebben en dat het land nog steeds een grote mate van persvrijheid kent.

Deze week was het de taart, volgende week de slagroom!
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2