Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Rollators, Muffins, de GGZ en de schroothoop van de samenleving

Woensdag 4 januari 2012

Per jaar komen er 35.000 rollators bij. Best veel. Cijfers over hoeveel rollators er aan het eind van het jaar naar de schroothoop gaan zijn is niet zo snel voorhanden. Dat dit een aanzienlijk aantal moet zijn lijkt logisch. De gemiddelde looptijd van een rollator zal mede afhankelijk zijn van de levensduur van de eigenaar. Een schatting van enkele duizenden per jaar is niet overdreven. Met de prijs van dit karretje van ongeveer €150 is dit een jaarlijkse verspilling dat al snel naar de miljoen euro per jaar loopt. Dat dit bedrag opgehoest moet worden door de fitte wandelaars is Pia Dijkstra van D'66 een doorn in het oog. Opknappen die karretjes! In plaats van naar de schroothoop en als de sodeju uit het zorgpakket.
Iedereen gunt Opa of Oma een kek karretje. Liefst het nieuwste model. En als Opa of Oma met een tweedehandskarretje een flinke val maakt zijn we aan kosten nog meer kwijt dan aan het hele karretje alleen al. Toch maakt Pia een punt. Niet vanwege de kosten maar vanwege de verspilling. Nieuw, nieuwer, nieuwst, vers, verser, verst.

In België loopt nu de zaak tegen de Muffin-man. Hij haalde bij de plaatselijke supermarkt zakken met muffins en ander eetbaar voedsel uit de afvalcontainer om smakelijk op te eten of weg te geven. Dat mocht niet. Alles wat in de vuilniscontainer zit van een supermarkt blijft eigendom van de weggooier zelf totdat het opgehaald wordt door de afvaldienst. De kwestie is nu of het geoorloofd is om goed voedsel weg te gooien terwijl duizenden mensen honger lijden. De schatting is dat in Belgie en Nederland samen al meer dan 13 miljoen ton goed voedsel wordt weggegooid. Nieuw, nieuwer, nieuwst, vers, verser, verst.

Vragen over verspilling komen vaker op in tijden van crisis dan wanneer het goed gaat. In Nederland vonden "we" het verspilling van overheidsgeld om psychisch zwakkeren en mensen met last van psychoses gratis hulp te geven. Hogere eigen bijdrages werd er geroepen! Net als bij rollators leek het verstandig de premie voor de fitteren in de samenleving laag te houden. Dat we hiermee vele mensen naar de schroothoop van de samenleving verbannen en het aantal psychotische zwervers zonder goede hulp zien verhogen nemen we op de koop toe. De overlast die hieruit voort kan komen laten we oplossen door de politie in plaats van gedegen hulp vanuit de GGZ zelf.

Kijk naar een schroothoop van de samenleving en lees daaraan af hoe het met een samenleving is gesteld. We dalen af. Ver, verder, verst. 

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

John Knappers schreef op Woensdag 4 januari:
We leven in een werwerpmaatschappij. Net zo lang, tot we zelf worden weg geworpen.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2