Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Boeken , Literatuur , Literaturfest in De Rode Hoed

Dinsdag 24 januari 2012

Boekje Open, Petje af!

Welke boek neem je mee als je voor langere tijd op reis gaat en je hebt maar beperkte ruimte in je koffer of rugzak? Dit is een leuke vraag op een feestje of als je iemand beter wilt leren kennen. Het moet natuurlijk wel een feest der herkenning blijven, het leukst is als het "o ja, inderdaad" blijft klinken en oude leesherinneringen komen boven. Mooi is ook wanneer je gegrepen wordt door het verhaal van een gepassioneerd lezer die je aan de hand van zijn uitgekozen boek meeneemt in een voor jou onbekend avontuur.

Gisteren stond ik voor een soortgelijke keuze. Kies een boek uit, één slechts, en neem die mee naar De Rode Hoed. Daar was een feestje. Toegang gratis op vertoon van het boek. Bas Heijne, Peter Buwalda, Thomese en Jan van Mersbergen waren ook uitgenodigd. Niet om over hun eigen boeken te praten, maar om de mede-feestgangers deelgenoot te maken van hun keuze. Jonathan Littel, de Welwillenden kwam voorbij, Cormac McCarthy, Houellebecq en nog veel moois. Ondertussen had iedereen in de zaal zijn of haar boek in de hand wachtend op een vraag daar iets over te vertellen of weg te geven aan een van de deskundigen.
Ik had vanzelfsprekend een boekje van Nescio bij me. Wel even gecontroleerd of ik er nog een van had. Je laatste exemplaar geef je niet zomaar weg!

"Literaturfest" werd het genoemd. Waarom fest en niet feest is me niet duidelijk geworden, maar het feestje kwam goed op gang toen iedereen moest gaan staan en er een literatuurquiz werd aangekondigd lijkend op het petje-op petje-af van Holland Sport. "Raad de openingszinnen" was de vraag. Boekje open Antwoord A, boekje dicht Antwoord B. Het waarom van het meenemen van een boek werd duidelijk. Had je 't goed bleef je staan, had je 't fout dan ging je meegenomen boek op een grote stapel op het podium. Ik bleef staan, tien vragen lang en bleek nog de enig overgeblevene. Hulde, applaus en vrolijk gejuich. Toen mijn prijs werd aangekondigd kreeg ik tranen in de ogen. De grote stapel van minstens 200 boeken was voor mij. Daar lag zeker voor 2 jaar lezen een berg herinneringen, emoties, trots en imago van mensen die net als ik 's middags hun mooiste boek uit de kast hadden gehaald. En ik kon ze niet meenemen! Drie heb ik er gepakt. Twintig mij bekende boeken van de stapel heb ik uitgedeeld aan omstanders. Ik hoop dat de resterende boeken zijn meegenomen door liefhebbers. Anders ligt de stapel er nog steeds. Op het podium van De Rode Hoed.


Eerdere Dagtaak over Boekentherapie
"Zeg mij wat je leest, en ik zeg wie je bent". Duiding door middel van leesgedrag en boekverslaving. Wie kent het niet, even langs de boekenkast lopen van de gastheer of gastvrouw lopen als je op bezoek bent. Het geeft bijna een even goede, soms betere indruk van iemands passies, verlangens, interesses en stille wensen als een kijkje in de koelkast of de kledingkast.

Verslag van de avond in de Rode Hoed van https://t.co/QmjJCmtr EJ Pfauth (organisator/interviewer)


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Carolien Geurtsen schreef op Dinsdag 24 januari:
Moooi!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2